Рачунарство ће следеће године учити и млађи основци. Предмет „од играчке до рачунара“ биће премештен у предшколско, сазнају Вечерње новости. Информатика ће бити обавезан предмет од школске 2020/2021. године – најављује за „Новости“ министар просвете Младен Шарчевић. Садашњи предмет „од играчке до рачунара“, који је изборни, биће премештен у предшколску наставу, а основци ће од првог разреда имати наставу из информатике.

Припреме за увођење новине у наставу почеле су ове недеље, а у пројекат ће бити укључен и Национални просветни савет и Учитељски факултет. „Часови информатике биће обавезни, а не изборни. Радна група ће ускоро направити план којом динамиком ће се овај предмет уводити, да ли прво само у први разред или ће бити неки други модел“, објашњава министар Шарчевић за „Новости“ и додаје:

„Интензивно опремамо школе компјутерима и значајно повећавамо број дигиталних учионица. Прошле школске године било их је 2.000, а до 15. септембра у школама ће бити чак 10.000 дигиталних учионица. План је да се тај број догодине дуплира, те да укупно буде 20.000 дигиталних учионица. Планирано је улагање вредно 900 милиона динара за информатичке кабинете.“

Како ће у пракси изгледати часови информатике још се не зна, јер просветни стручњаци имају времена до пролећа на осмисле, а Министарство просвете да усвоји наставне планове и програме.

„Организоваћемо и обуке за наставнике. Једна од идеја је и да се фонд часова распоређује према могућностима конкретних наставника. Рецимо, ако је неко способнији за држање часова информатике, он ће то радити у више одељења, па ће бити ослобођен толиког броја часова, рецимо, ‘света око нас'“, објашњава Шарчевић.

Министар каже и да је већина школа опремљена за увођење електронског дневника. Када је реч о опреми, тврди, сви имају довољно компјутера, наставници су обучени, али је у појединим крајевима, посебно у источној Србији, проблем интернет, што је посао Министарства за трговину, туризам и услуге.

Планирано је да од септембра електронски дневник у потпуности замени папирни, а министар верује да ће то моћи да се уради у већини школа.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости