Савремена терапија за 60 пацијената са хепатитисом Ц

Савремена терапија за 60 пацијената са хепатитисом Ц

Светски дан борбе против хепатитиса обележава се сутра, а Србија га ове године дочекује са позитивним вестима, јер ће о трошку државе од септембра 60 пацијената са хепатитисом Ц бити на савременој терапији.

Терапија се користи 12 недеља, а код 98 одсто пацијената се постиже потпуно излечење. Она се у свету се користи од 2014. године, а захваљујући добрим резултатима Светска здравствена организација прави план и програм елиминације ове инфекције до 2030. године.

Председница удружења пацијената са болестима јетре „Хронос“ Ивана Драгојевић каже да је направљен велики корак увођењем савремене, неинтерферонске терапије, као и да је најављено да ће се до краја године решити питање ПЦР анализе за утврђивање генотипа вируса, који је неопходан за одређивање терапије.

Представник Министарства здравља проф. Ференц Вицко појашњава да ће од септемра 60 пацијената бити на савременој терапији, да је за наредну годину планирано још 65, а 2020. године 74 пацијента.

„Терапија је изузетно скупа. Знамо да овим не задовољавамо потребе свих пацијената, али важно је да се са терапијом кренуло“, нагласиио је он.

Директорка сектора за лекове и фармакологију РФЗО Јована Миловановић нагласила је да је важна стабилност финансирања, а да је савремена терапија веома скупа.

РФЗО, како каже, преговара са фармацеутским компанијама о потписивању посебних уговора, како би део трошкова савремене терапије сносиле фармацеутске куће.

„Важно је решити и питање дијагностике. Планирано је да питање набавке ПЦР тестова буде решено до краја године, али ми се надамо да ће то бити у пре „, нагласила је она.

Председница Комисије за одобравање употребе лекова РФЗО проф. Милотка Фабри указала је да хепатитис Ц доводи до цирозе јетре, али да прави проблеме и на другим органима.

Она је нагласила да ће савремени лек ове године добити само пацијенти са цирозом јетре и да је 60 терапија које су одобрене за ову годину, мало.

„Некако ћемо се изборити, морамо кренути“, рекла је она и додала да ће бити тешко објаснити пацијентима који немају цирозу због чега не могу да добију терапију.

Према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ прошле године пријављено је 713 случајева вирусних хепатитиса Б и Ц, што је за 16 одсто мање него претходне године.

„Међу зараженима највише је мушкараца, а најугроженија је старосна група од 30 до 49 година“, каже епидемиолог Батута Виолета Ракић.

Најмање инфицираних је међу децом до 14 година, а лекари кажу да је велики напредак постигнут увођењем вакцинације против хепатитиса Б од 2006. године.

Начелница јединице за имунизацију Градског завода за јавно здравље Лепосава Гаротић Илић каже да је вакцинација најефикласнија мера превенције и да је обухват вакцином против хепатитиса Б у Београду 92 одсто.

„Циљ је да обухват буде већи од 95 одсто“, рекла јер она и додала да ће сутра у ГЗ З З бити организовано бесплатно тестирање на хепатитис Б и Ц.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI