Не можемо да кажемо да је коронавирусу одзвонило, али да смо прешли бар две трећине пута, свакако да јесмо, каже за РТС вирусолог Миланко Шеклер. Истиче да је омикрон добра најава и увертира за окончање пандемије, али да вакцинацијом морамо помоћи непријатељу да се достојанствено повуче. О четвртој дози, каже, не треба размишљати – осим за оне који су оштећеног имунолошког стања, као што су онколошки пацијенти и веома старе особе.

Миланко Шеклер је, у разговору за РТС, рекао да пандемија иде у добром правцу, иако се још не може рећи да је коронавирусу одзвонило.

„Али да смо прешли бар две трећине пута свакако да и да смо на добром путу свакако да“, рекао је Шеклер.

Напоменуо је да је омикрон добара најава и увертира за окончаање пандемије, али да не треба да буде опуштања у даљем спровођењу вакцинације.

„За сада иде у добром правцу али морамо и ми да помогнемо нашем непријатељу да се достојанствено повуче, да пређе у хумане коронавирусе, да изазива све мање проблема, да ако мутира мутира у том правцу… И то би било бајно. А да бисмо до тога дошли, морамо да схватимо, иако сам и сам себи досадан – вакцинација је једини излаз“, истакао је Шеклер.

Додаје и да су у државама са високим процентом вакцинисаних смртност и хоспитализација толико ниски, да се не може поредити са претходним таласом.

„Седам пута мање је умрло људи у овом таласу омикрона него од претходне делте“, каже Шеклер.¶Напоменуо је да ни у Јужној Африци, где се омикрон први пут појавио, нису доносили никакве посебне мере са појавом овог соја.

„С обзиром на то какве смо све варијетете прошли, ако нека од варијанти заслужује наставак нормалног живота, под наводницима, то је свакако омикрон“, рекао је Шеклер.

Говорећи о подсојевима омикрона, вирусолог је напоменуо да постоје три подврсте а да је једна доминантна, али да је свеједно од које ће неко оболети јер се те подврсте међусобно битно не разликују а вакцина штити исто од сваке.

„Сада се у пар земаља појавио скок броја случајева оболелих од варијанте број два, поготово у Данској, и онда Норвешкој, Великој Британији, Шведској, укупно учетрдесетак земља света. Занимљиво је да је првислучај ове варијанте регистрован на Филипинима, а тог варијетета данас тамо нема и ретко се бележи“, рекао је Шеклер.

Напомиње да би они који још нису вакцинисани требало да се распитају у свом окружењу и да сами увиде да вакцинисани прођу са далеко блажом клиничком сликом од невакцинисаних.

„Добар део невакцинисаних такође прође лакше али и даље може да се деси да се заглави болница“, додаје Шеклер.

Не размишљати о четвртој дози, деца да иду у колектив

Упитан о четвртој дози вакцине, вирусолог каже да не треба размишљати о четвртој дози.

„Не ишчекујем четврту дозу, могуће је само за оне који су оштећеног имуног статуса, за онколошке пацијенте, за јако старе особе… Не може и не треба да размишљамо о четвртој дози, по мом мишљењу, уз ове три дозе и уз овакво прокужавање са омикорном. Мислим да не треба размишљати у том правцу и мала је вероватноћа да ће до тога доћи“, нагласио је Шеклер.

Поручио је и да деца треба да иду у колективе, иако су у овом периоду увек највећи скокови након поласка у друго полугодиште.

„Тачно је да је врло било незгодно донети одлуку о поласку деце у школу али се надам да су узели у обзир удео популације деце у броју новозаражених од Нове године до сада. Претпостављам да је тај удео велики и колико сам ја пратио податке, они су чинили преко трећине укупних случајева“, рекао је Шеклер и додао да је велики део деце прошао са асимптоматским и благим симптомима иако се увек појаве случајеви који одскачу од просека.

Истиче да је сада сезона респираторних болести, те да, поред коронавируса, прете и други вируси и бактеријске болести.

„Зато што се највише времена проводи унутра. Напољу је хладно, хладноћа доводи до пада имунитета и вирусне инфекције лакше улазе у организам“, објашњава Шеклер.

Према његовим речима, у колективима је веће заражавање јер велики број деце борави у мањем затвореном простору, где су у непосредном контакту.

„Ретко ко од нас ради а да има 30 колега у канцеларији, ако има више људи то су углавном хале. Деца су идеални преносиоци, јер једно дете за пар дана зарази остале – али ми то не можемо да избегнемо“, истиче вирусолог.

ТопПрес/ Извор: РТС