Упркос великом броју пацијената у болницама, показало се да омикрон сој корона вируса није мутант који ће нас све побити, изјавио је данас вирусолог и микробиолог Миланко Шеклер и додао да нову подврсту омикрона, стелт омикрон није тешко дијагностиковати, али да ју је тешко разликовати од делта соја.

„Проблем је што се ова врста тешко разликује од делте, „PCR” техником, којом је до сада могла да се одвоји старија верзија омикрона. Ова данашња не може да се одвоји, не може лако да се разликује да ли је омикрон или делта”, рекао је Шеклер.

Навео је да брзи тестови могу да дају лажно негативан резултат, али да ли је, када су позитивни, то сто посто тачно и напоменуо да су симптоми омикрона далеко блажи него раније, али за вакцинисане.

„И за невакцинисане је у највећем броју слуцајева блажи, али за старије, имунокомпромитоване…лако се искомпликује и дође до упале плућа и потребе за кисеоником”, каже Шеклер.

Говореци о „паксловиду”, новом најсавременијем леку који је стигао у Србију, Шеклер је рекао да је оно што је компанија о њему објавила импресивно.

Истакао је и да досадашњи лекови, „молнупиравир” и „фавипиравир”, много помажу уколико се дају у првих пет дана болести.

„Тада се вирус највише умножава у ћелијама и самим тим их уништава. Спречавањем његовог умножавања, спречавате да он разара ваше ћелије”, рекао је Шеклер.

Како је објаснио, када вирус оштети ћелије, на пример на крвним судовима, онда постоји могућност стварања и покретања тромба, емболије плућа што су, додао је, ризици да неко нагло умре при чему је то немогуће предвидети.

Поновио је став да о четвртој дози не треба размишљати, осим за најстарије грађане и оне са ослабљеним имуносистемом, али и за здравствене раднике.

Истакао је и да је за јачање имунитета неозбиљно издвајан само витамин Д, јер су и остали витамини – Ц, А и Е пођеднако важни да особа буде потпуно здрава.

 

ТопПрес/ Извор: Танјуг