Вирусолог и микробиолог Миланко Шеклер изјавио је данас да се вирус грипа враћа на велика врата, као и да се очекује много јачи удар.

Шеклер је рекао и да се претходне године поштовање епидемиолошких мера одразило на спречавање ширења и вируса грипа.

„Код грипа један заражени може да зарази у просеку три човека, код короне осам људи могу да се заразе, када носите маске можете да спречите и корону и грип. Тачно је да се у ЕУ сада очекује и велики талас грипа, али из простог разлога јер су вакцинисали велики број грађана и укинуте су све мере и сада ће грип да искористи ту прилику, јер је за вирус грипа и нама и њима опао имунитет“, рекао је он за тв Прва .

Шеклер је као веома добру вест оценио то што ће вакцинација деце од 5 до 11 година Фајзеровом вакцином бити одобрена, као и да ће и кинеска Синофарм вакцина да буде одобрена за старије од три године.

Према његовим речима, Кина се озбиљно бави истраживањем својих вакцина, као и да веома води рачуна оп безбедности грађана.

„Они су затворили град од неколико милиона становника јер је 39 људи заражено, користе само кинеске вакцине и имају само десетине заражених“, рекао је он.

Када се ради о антиваксерима, који су пре две вечери протествовали испред станова епидемиолога, Шеклер каже да су они у малом проценту, али да су гласни.

„Пуно је тих паметњаковића, а када се разболе, да видите ви промену понашања, како се траже везе и везице, да похватају шта је опасно, а шта није“, истакао је Шеклер и рекао да и он добија претње али да га друштвене мреже блокирају када их објави.

„То када објавим, мене Фејсбук блокира. Објавим туђу псовку где говоре да вас треба пребити и прете вам метком, мене блокирају, јер ширим говор мржње“, рекао је Шеклер.

ТопПрес/ Извор: Танјуг