Tanjug, apTanjug, ap

Много векова уназад када је комуникација била отежана и када су људи морали да смишљају начине да неком искажу своја најдубља осећања, најлакше је то било урадити преко цвећа. Сваки цвет носио је одређену поруку и осећање, пише Лиса.

Иако је данас могуће на разне начине пренети поруке или скривена осећања, ипак је то понекад најбоље урадити преко цвећа. Цвећарке углавном знају симболику и саветују даме или господу када некоме намене цвеће за поклон. Како бисте били што боље упућени, сазнајте у наставку шта који цвет значи и какву поруку шаље.

Једна црвена ружа
Само једна црвена ружа обично симболизује љубав, али ако добијете ружу у тамноцрвеној боји то би могло значити да дародавац верује да сте стидљиви и да треба вам подстрек за више самопоуздања. Уколико вам је неко поклонио црну ружу, немојте се увредити, али овакво цвеће је по неким веровањима за вештице.

Увела ружа
Нема много дилеме шта значи када добијете увелу ружу: “Не желим да те видим никада више.”

Жута ружа
Симболика жуте руже може да означава уживање или љубомору, или да неко жели да вам буде само пријатељ.

Жуте хризантеме
Букет жутих хризантема је најбољи поклон да наздравите некоме или му честитате, али у викторијанско време, симболика овог цвећа била је потпуно другачија. То је био симбол увреде и понижења.

Нарцис
Данас се жути нарциси користе као симбол у кампањама за подршку у истраживањима лечења карцинома, али некада давно користили су се да изразе дивљење неком витезу.

Бела охридеја
Елегантан цвет за елегантну даму! Ово се нарочито односи ако сте овај нежни цвет наменили дами која је старија од вас. То значи да се дивите њеном шарму и грациозности. Често се препоручује да белу орхидеју намените свекрви.

Букет гербера и руже
Комбинација овог дивног цвећа била је популарна током викторијанског периода, али и данас. Уколико добијете овакав букет, будите поносни, јер неко жели да вам поручи да сте грациозни и неодољиви. Такође можда да симболише и тајну љубав или просидбу.

Уколико добијете љиљан, неко жели да вам поручи да сте лепи! Међутим, то зависи и у којој сте добили овај диван цвет. Некада давно овај нежни цвет није имао позитивну симболику. Углавном се даривао ако некоме желите да поручите “Презирем вас”.

Овај диван цвет пре много векова био је повезан са грчким богом Аполоном. Дариван је некоме пре него што би истрчао маратон или кренуо на дуг пут. Жути зумбул је такође дариван за искрено извињење.

Прелепи каранфили могу симболизовати богатство, али и пренети доста порука. Ружичасти: “Никада те нећу заборавити”, бели – невиност (зато су честа декорација на венчањима). Црвени – “Моје срце куца за тебе”.

ТопПрес/ Извор: Опанак