Ситуација са корона вирусом и даље је ванредна, без обзира што бројке показују ублажавање, тако да је могуће да дође до погоршања, ако се баш опустимо за време новогодишњих празника, изјавио је епидемиолог Предраг Кон.

Он је рекао да су болнице још увек пуне, велики број пацијената на интензивним негама, на респиратору, као и да је и даље велики број пријема у болнице, иако је отпуштање нешто веће него пријем.

„То су добре вести, али је могуће да дође до погоршања ако се баш опустимо за време новогодишњих празника“, рекао је Кон на прес конференцији.

Он је истакао да је изнудица довела до мера које практично онемогућују дочек Нове године, 31. децембра, као и репризу 1. јануара, зато што су то посебне околности у којима је преношење вируса далеко више могуће него у другим ситуацијама

Кон је посебно апеловао да нема окупљања ни приватно, и да се сви што више уздржавају од масовних прослава, јер је могућност преношења вируса и тада већа.

„Дочек Нове године јесте битан, славити је потребно, али једино што бих поручио је да чувамо здравље и да нам свима буде боље у новој години, а то ћемо обезбедити тако што ћемо смањити потребу за већим окупљањем и прославити дочек у мањем броју, да сачувамо здравље и животе“, рекао је Кон.

Он је навео да ће у следећој години бити боље, јер постоји вакцина, тако да ситуација није више иста као на почетку пандемије.

„2020. година неће се поновити на овакав начин“, рекао је Кон.

Преломни тренутак, размислимо о последицама само једне ноћи

Епидемиолог др Бранислав Тиодоровић истакао је данас да је ово преломни тренутак и да би ову Нову годину сви требало да прославе на мало другачији начин, како бисмо за следеће празнике, у 2021. години, били у далеко бољој ситуацији.

„Морамо разумети потребу становништва да испратимо годину, али морамо и да дочекамо Нову годину са погледом у будућност. Разумемо оне који желе да славе, али то мора да буде у условима потпуног спровођења мера, да се заштити здравље људи“, рекао је Тиодоровић на прес конференцији.

Он је изразио уверење да је већина грађана спремна на тако нешто, али да увек постоји мали број оних који не поштују мере, па се дође до онога што претрпа болнице.

„Да прославимо дочек Нове године на мало другачији начин, уз смањена окупљања, да бисмо за следеће празнике, у 2021. години, били у далеко бољој ситуацији са већом надом и ентузијазмом. Да размишљамо о томе шта може да буде последица једне ноћи, једног доживљаја, који се само чини неопходан“, рекао је Тиодоровић.

Он је замолио све да се придржавају мера, да сви заједно помогнемо пре свега лекарима, херојима ове борбе, да то буде наша добијена битка.

Тиодоровић је додао да уз вакцину, имамо добру ситуацију да колективни имунитет буде на преко 60 одсто у наредних неколико месеци.

„Ако у томе не успемо, ако буде приватних журки… Ако је 20, 50 људи на једном месту, па то пута 1.000, онда имате бројке пред собом. То је страшан притисак. А, не мора тако да буде“, рекао је Тиодоровић.

Лончар: Заражено нешто мање од 3.000 здравствених радника

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је данас да је од вируса корона тренутно заражено нешто мање од 3.000 здравствених радника.

На конференцији Кризног штаба, Лончар је истакао да се око 50 њих налази на болничком лечењу.

Он је навео и да се у новој ковид болници у Батајници тренутно лечи нешто више од 500 заражених пацијената, а у крушевачкој ковид болници око 70.

На сваком месту треба показати захвалност здравственим радницима

Лончар је изразио захвалност свим здравственим радницима, као и свима који раде у ковид систему, истакавши да су они прави хероји и јунаци овог времана.

Позвао је све грађане и медије да то имају у виду да треба на сваком месту да покажемо захвалност према тим људима.

Лончар је на конференцији за медије рекао да не смемо да заборавимо да захвалимо тим људима, „здравственим радницима, свим лекарима без изузетка и медицинским сестрама, медицинским техничарима, болничарима, спремачицама, сервиркама, чистачицама, возачима, секретарицама директора здравствених установа, људима који раде у лабораторијама, али и онима који су припремали храну за те људе“.

Министар каже да треба захвалити и медицинским радницима који раде у другим градовима, као и свима у кризним штабовима, као и војницима и полицајцима који су много урадили када је било ванредно стање.

„Србија са таквим људима нема проблем са будућношћу. Показали смо да можемо у изузетно тешким временима да направимо такве резултате, које нико од нас није очекивао“.

Лончар је рекао да су скоро сви веровали да ће доћи до краха здравственог система и много горих сценариа, што се није догодило.

Неизмерно им хвала, поручио је министар здравља.

Лончар: Ревизија броја умрлих када се заврши пандемија

Он је изјавио да ће ревизија броја преминулих од последица вируса корона бити урађена када пандемија буде одјављена.

Како је објаснио новинарима на конференцији Кризног штаба, установе које би требало да се баве ревизијом тренутно помажу здравственом систему.

„Ревизију морају радити људи из Завода за јавно здравље, Института за јавно здравље, факултета, лабораторија… Мислим да је много важније да нам помажу сада када дневно имамо више хиљада заражених, него да раде ревизију. Када пандемија прође, онда ће урадити ревизију“, рекао је Лончар.

Поред тога, додао је, запослени из тих установа морали би да улазе у ковид болнице како би прегледали сваку историју болести, те истакао да тренутно није ситуација да здрави људи улазе на Инфективну клинику, КБЦ „Драгиша Мишовић“ и остале болнице које су у ковид систему.

Лончар је истакао да Србија у региону има најнижи број преминулих од последица вируса корона, а то је, каже, резултат тога што је хоспитализовано 39 одсто заражених пацијената.

„Слањем пацијената на болничко лечење њихове шансе да преживе су много веће“, рекао је Лочар.

Оне земље које, додаје, имају већу смртност хоспитализовале су пет, седам или десет одсто заражених пацијената.

ТопПрес/ Извор: Танјуг