Скупштини Србије следеће седмице биће упућен закон који ће регулисати право на помоћ од 100 евра за младе од 16 до 30 година, најавио је данас на свом Инстаграм профилу министар финансија Синиша Мали..

Право на помоћ од 100 евра имаће они од навршених 16 до навршених 29 година на дан ступања на снагу будућег закона, истакао је Мали, који је на Инстаграму одговарао на питања грађана о тој помоћи.

Он је нагласио да је управо дан ступања на снагу тог закона значајан зато што ће се тако рачунати ко остварује право на ту помоћ.

Одговарајући на питање да ли дете може да се пријави за помоћ од 100 евра за младе 30. јануара ако 31. пуни 16 година, Мали је одговорио да у том случају неће имати право на помоћ, јер се очекује да закон који то регулише раније ступи на снагу.

Пријава за помоћ посредством портала Управе за трезор idp.trezor.gov.rs почиње 15. а завршава се 30. јануара, а осим држављанства Србије, потребна је и важећа лична карта јер се пасош не може користити за пријаву.

Они који су се раније пријавили за друге исплате помоћи морају поново да се пријаве за „100 евра за младе“, а неће им важити ни стари наменски рачун .

Такође, за исплату помоћи потребно је да грађанин током пријаве одабере банку у којој има отворен рачун или да само одабере банку, па ће бити отворен посебан наменски рачун – не може оставити број рачуна родитеља или пријатеља, објаснио је Мали.

Примаоци социјалне помоћи у узрасту од 16 до 29 година не морају да се пријављују, биће аутоматски пријављени, као и они који се тренутно налазе у затвору.

ТопПрес/ Извор: ФоНет