Топола – У новембру и децембру селом се шири посебан мирис, пршута, кобасица, роштиљ, чварци само су део производа које вредни домаћини прераде од свиње коју тове читаве године.

Свињокољ је обичај који и данас обезбеђује храну за неколико месеци домаћинству на селу.

„Хладно време погодује обради меса па због тога кад се заврши са јесењим пословима на имању ми се посветимо припреми меса. Свиња намењена за клање се најчешће храни преко целе године . Ако почетком марта убацимо прасе у лагани тов има сасвим довољно времена да до децембра достигне 200-230 килограма . У том периоду товљеник ће просечно конзумирати око три килограма хране дневно, трошкове исхране смањује употреба траве или детелине у исхрани током летњег периода. Такође могу се користити помије, стари хлеб и све што нам претекне од хране као и све из баште што је вишак“, објашњава Дуле Мирковић за ТопПрес.

Дуле Мирковић поред сувог меса, фото: ТопПрес

Месо свиње која се храни на тај начин много је квалитетније и неупоредиво укусније од онога које можемо купити по месарама и трговинама, тврде домаћини. Рачуница је јасна у њиховом одгоју јер од товљеника искористе преко 80 одсто.

„Од свиње коју редимо на свом газдинству скоро да се ништа не баца. Део меса иде на сушење, део у шницле за замрзивач а оно што није погодно за то самеље се и од тога се прави кобасица и мало млевеног меса за сарму или пуњену паприку. Исто тако део сланине иде на сушење а остатак у казан где се топи маст и праве чварци. Од изнутрица се прави кавурма осим дебелих цреваца која иду на сушење“, рекао је Мирковић.

На тај начин обезбеди се храна целој породици што је велика уштеда.

Део производа вредних домаћина, фото: ТопПрес

„Прасе у марту кошта око 6000 динара, око 300 дана траје тов и за то време се утроши око 900 килограма хране. Скоро половина те хране не кошта нас ништа јер је то из домаћинства отпад. Ако бисте све што се добије од те свиње купили у касапници требало би много више новца. Рецимо један килограм сувих цреваца кошта око 900 динара , килограм чварака 800 динара, килограм кобасице кошта око 600-700 динара. Печеница кошта 500-600 динара за колограм а није ни приближног квалитета као домаћа из пушнице. Дакле расходи које имате да набавите и ухраните своју свињу су испод 150 евра а да бисте купили све што од ње добијете потребно вам је нешто мало испод 500 евра“, сматра Мирковић.

TопПрес