Топола – Виноградари  су данас  прославили Светог Трифуна, заштитника виноградара и пољских радова. Обичај је да баш на Светог Трифуна први пут после дуге зиме домаћини  орезују лозу и вином заливају чокот. Први дан резидбе не може почети без благослова свештеника који унакрст шкропи виноград. У селу Липовац ове године домаћин славе је спортски менаџер који је помало и виноградар.

„Пре четири године, дошли смо у село Липовац и парцелу по парцелу куповали земљу. Подизали смо засаде винове лозе и достигли површину од осам хектара. Овде смо направили и модерну винарију „Змајевац“ капацитета 50.000 литара. Сорте су углавном француске, Каберне Совињон, Мерло, Шардоне али смо ипак сачували две аутохтоне домаће сорте Прокупац и Тамјанику. Планирамо да винограде проширимо до 15 хектара, јер је овде земља Богом дата за вино. Ја сам иначе по струци спортски менаџер, али уз свог оца заволео сам овај посао и планирам да се бавим виноградарством“, каже  Никола Крговић.

Ломљење колача, фото: ТопПрес

Прослави Светог Трифуна у селу Липовац присуствовао је председник општине Топола Драган Живановић. Површине под виновом лозом из године у годину се шире а председник истиче да  је управо општина Топола у врху Србије по производњи вина.

„Имамо највише винарија у Србији, јужно од Саве и Дунава, укупно осам, од тога је само три у Липовцу где се данас налазимо. Честитам винарима славу и нека буде ова 2019. година родна и са добрим ценама и са добрим вином. Наша вина су квалитетна, добри виноградари и надам се да ће их бити још више. У општини Топола има регистровано око 500 хектара винограда”, тврди Живановић.

Драган Живановић, фото: ТопПрес

Иначе, село Липовац вековима је познато по узгоју винове лозе, скоро свако домаћинство гаји винову лозу.

ТопПрес

Виногради у Змајевцу, фото: ТопПрес