Грађани Србије ће ове године моћи на летовање у Грчку уз потврду да су вакцинисани било којом вакцином или уз негативан ПЦР или брзи тест,

а грчке границе ће за наше туристе бити отворене највероватније већ средином априла, иако сезона званично почиње 14. маја, рекли су данас у Београду министри туризма Србије и Грчке, Татјана Матић и Харис Теохарис.
Грчки министар је на конференцији за медије рекао да ће његова земља прихватити све вакцине, укључујући и кинеску и руску, иако оне још нису прихваћене на нивоу ЕУ.
Теохарис је казао да за децу до 10 година није потребна вакцина, нити ПЦР тест, а за старију од 10 година потребан је негативан тест.

Како се током лета не би стварале гужве на грчким границама, Теохарис је најавио да ће, осим граничног прелаза са Бугарском, његова земља отворити још два гранична прелаза са Северном Македонијом за долазак туриста из Србије.

Грчки министар је најавио и да ће Грчка од маја почети вакцинацију свих својих радника из туристичког сектора како би здравствена безбедност била обострана.

Истакао је да се вакцинација у Грчкој одвија добро, да имају око 1.000 вакциналних центара у земљи, али да и даље не предњачи у свету и Европи по броју вакцинисаних као Србија.

Министри Матић и Теохарис потписали су данас у Београду Заједничку изјаву о сарадњи два министарстава током и после пандемије корона вируса којом је, како су казали, формализован обострани интерес да се упркос здравственој кризи одржи сектор туризма.

Матић је најавила да ће у наредном периоду бити потписан и посебан меморандум са грчким Министарством за дигиталну управу о признавању наших дигиталних сертификата и потврда о вакцинацији или негативним тестовима.

Истакла је да два министарства чине све како би се путовања ове године најпре одвила безбедно.

„Јасно је да ове године нећемо моћи да путујемо како смо навикли претходних година, али начин путовања ове године биће адекватан у односу на епидемиолошку ситуацију и број вакцинисаних“, рекла је Матић.

С обзиром да је, додаје, Србија лидер у Европи и свету по броју вакцинисаних то значајно, како каже, олакшава преговоре у вези са путовањем наших грађана у друге земље.

„То је један од кључних разлога што нам се указује поверење и могућност нашим грађанима да путују у Грчку“, истакла је Матић.

Сеничић: Сви сертификати о вакцинацији ће се признавати у Грчкој

Директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије (YУТА), Александар Сеничић, изјавио је данас да ће се приликом путовања у Грчку признавати сви сертификати о вакцинацији против корона вируса, да ће постојати и алтернатива у виду ПСР и антигенских тестова, а да ће се све прецизирати за 15-ак дана.

Сеничић је за агенцију Тањуг рекао да у наредних 15 дана треба очекивати потписивање споразума и да ће се тада конкретно знати још неки детаљи.

„Имамо уверавања са грчке стране да ћемо до средине или краја маја имати могућност и да путујемо преко Северне Македоније, да ће прелаз Евзони бити отворен“, рекао је Сеничић.

Он очекује да ова година задовољи потребе великог интересовања грађана Србије за летовање у Грчкој.

 

ТопПрес/ Извор: Танјуг