foto pixabay.comfoto pixabay.com

Свега  11,7 милијарди динара „тешки“ су потрошачки кредити које грађани отплаћују банкама. Иако је реч о готово 100 милиона евра, ова сума је знатно мања од позајмљеног кеша, који се мери чак 30 пута већим износима.

Подаци Кредитног бироа при Удружењу банака Србије показују раст готовинских и рефинансирајућих зајмова, док потрошачки зајмови из месеца у месец – падају. Тако су кеш кредити од почетка године порасли за 2,5 милијарди динара, док је износ потрошачких зајмова које отплаћујемо за два месеца пао за 3,5 милијарди динара.

Банкари ово објашњавају флексибилношћу готовинских зајмова.

– Готовински зајам клијент може да троши за било коју намену, док потрошачки мора наменски да потроши за оно за шта га је и узео: куповину намештаја, беле технике, летовање… – објашњавају у банкама. – Потрошачки зајам банка уплаћује директно на рачун продавца, а на основу профактуре коју нам клијент достави, док кеш кредит клијент може да користи за више намена истовремно.

Ипак, чини се да највећу потребу за кредитима грађани имају не за куповину нових ствари, опрему стана и летовања, већ управо зарад покрића доспелих дугова. То показују и износи рефинансирајућих зајмова, који бележе још већи раст од кеш кредита. Током јануара и фебруара рефинансирајући кредити су порасли за чак 3,45 милијарди динара. Овим кешом „затварају се“ стари дугови, уз симболичне додатне износе који „претекну“ за текућу потрошњу.

ЈЕФТИНИЈА ГОТОВИНА

ИАКО је тражња грађана за потрошачким кредитима ниска, њихова цена је у већини банака виша него за кеш кредите. Статистика Народне банке Србије показује да је просечна каматна стопа на потрошачке кредите на рок до годину дана 15,39 одсто, док је иста стопа на готовину 8,54 одсто. Ипак, потрошачки зајмови су повољнији на дуге рокове, дуже од пет година.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости, Д.И.К