Председник Републике Србије Александар Вучић учествовао је данас на видео конференцијском састанку представника Високог савета за сарадњу Републике Србије, Републике Бугарске, Републике Грчке и Румуније, током којег се разговарало о постепеном попуштању мера, како би се олакшао транспорт људи и робе, као и туристичка путовања између земаља Квадрилатерале.

Председник Вучић је истакао да је, у циљу промовисања економских активности, Србија сагласна да се границе отворе 1. јуна, уз примену одговарајућих епидемиолошких мера. Он је нагласио да је међусобни договор за ублажавање ограничења за прелазак границе један од кључних елемената за подстицање економије, посебно у области туризма.

Саговорници су закључили да се све четири земље успешно боре са корона вирусом и констатовали да би отварање граница омогућило бржи опоравак националних економија.

Грчки премијер Киријакос Мицотакис предложио је отварање грчке границе од 1. јуна за пословна путовања, сезонске раднике и чланове породица који живе у другим земљама, док је отварање граница за туристичка путовања предвиђено од 15. јуна.

Договорен је и сусрет Високог савета у Бугарској почетком јуна, где ће, пре састанка Савета, бити одржан и билатерални сусрет председника Вучића и премијера Борисова, током којег је планиран разговор о заједничким инфраструктурним пројектима.

То ће бити први сусрет којим ће бити настављена добра пракса тромесечних састанака лидера Високог савета.

Борисов: Од 1. јуна без карантина између Бугарске и Србије

Путовања између Бугарске и Србије, као и Бугарске и Грчке од 1. јуна ће бити могућа без карантина, а то је договорено на видео конференцији лидера Бугарске, Србије, Грчке и Румуније, саопштио је данас бугарски премијер Бојко Борисов.

Како је рекао, путници ће само морати да попуне билатералну декларацију да немају симптоме вируса, да нису били у карантину у својој земљи, да се слажу да путују на сопствену одговорност и да ће оставити свој контакт телефон, преноси БТА.

Борисов је казао да се нада да ће и румунски парламент донети сличну одлуку, с обзиром да је влада те земље поднела оставку.

Видео конференција квадрилатерале одржана је на иницијативу Борисова и у њој су учествовали председник Србије Александар Вучић, грчки премијер Киријакос Мицотакис и румунски премијер Лудовик Орбан.

Они су на састанку такође разговарали о мерама за олакшавање путовања и обнављања размене туриста без здраственог ризика по људе.

Састанку су присуствовали, пише бугарска агенција, министри унутрашњих и спољних послова, туризма, здравља и саобраћаја четири земље.

Борисов је додао да ће се лидери четири земље лично сусрести 1. јуна у Варни на Црном мору.

Тончев и Влајков: Обе земље успешно се суочиле с пандемијом

Државни секретар Министарства спољних послова Ивица Тончев и бугарски амбасадор Радко Влајков разговарали су о спремности Бугарске да Србији пошаље одређену хуманитарну помоћ, као и о мерама које ће олакшати кретање становништва између две државе и у целом региону.

Поред тема које се односе на сарадњу две државе у борби против актуелне пандемије корона вируса, Тончев и Влајков разговарали су и о пружању медицинских услуга држављанима Бугарске који долазе на лечење у Србију у контексту пандемије и мера које су на снази.

На састанку је, како се наводи у саопштењу МСП, констатовано да су се обе државе успешно суочиле са пандемијом и да су мере превенције и заштите дале видљиве резултате.

ТопПрес/ Извор: Танјуг