Топола – Ове године откупна цена јабука је према речима воћара изузетно ниска и креће се око 25 динара по килограму за прву класу. Друга класа или тзв. падалица може се продати једино као индустријска јабука по цени од шест динара. Због ниских цена и тешке ситуације у којој су се нашли узгајивачи ове воћне врсте, огласили су се из Општинског одбора Странке слободе и правде Топола. Они су у саопштењу достављеном медијима указали на велике трошкове који прате производњу јабуке, саопштење преносимо у целости:

„Сезона је брања јабука. Да ли се у селима Тополе малим произвођачима уопште исплати производња јабука, с обзиром на велика улагања, ниску цену откупа и мале субвенције државе, од 4000 динара по хектару?
Ево просте рачунице улагања и зараде на један хектар јабука, па сами закључите.
За обраду (орање, култивисање, дрљање и танирање) и орезивање потребно је издвојити 200000 динара. Хемија (фунгициди, инсектициди и акариди) коштају 250000 динара. Када дође сезона брања јабука за раднике бераче треба издвојити 150000 динара и за амбалажу, односно 2000 гајби по 88 динара издваја се 176000 динара. Укупно улагање износи 776000 динара.
Ако се оствари очекивани род од 30 тона, а због непредвиђених ситуација (као што је град од пре неколико месеци) не могу се све јабуке продати по цени прве класе.
Око 50% укупног рода прода се по цени и класе од 22 динара по килограму, 20-30% се прода по цени друге класе од 14 динара и остатак се прода по 6 динара.
Када се све сабере и одузме мали произвођач јабуке је у минусу од скоро 300000 динара. Држава треба да се срами због небриге о онима који нас хране.
Странка слободе и правде има план за бољи живот за пољопривреднике:
-Пољопривредницима ће бити гарантована цена откупа производа и имаће субвенције од 12000 динара по хектару.
-Сваки пољопривредник ће моћи да купи јефтиније гориво пошто држава више неће наплаћивати акцизе за оне што нас хране“, каже се у саопштењу ОО ССП Топола које је нашој редакцији доставио Танасије Ђокић потпредседник ССП Топола.

ТопПрес

Танасије Ђокић, фото: ОО ССП Топола