Шта ће све садржати нове личне карте од 2022. године?

Шта ће све садржати нове личне карте од 2022. године?

Личне карте ће, уколико посланици данас усвоје данас усвоје Предлог измена Закона о личној карти, како је најављено, од 2022. садржати у чипу и сертификат за електронски потпис, што ће омогућити идентификацију на даљину.

Грађани неће смети да користе личну карту ако у чипу или на картици (уколико нема чип) није уписана права адреса боравишта власника.

Предложени члан, кажу у МУП, доприноси правној сигурности јер грађанин који промени пребивалиште, а није извршио измене тог податка кроз чип, неће моћи да користи тај документ у правном промету, нити да оверава уговоре.

Последица ове законске одлуке, коју ће посланици ускоро усвојити, јесте да, како су навели из МУП, грађани неће смети да користе личну карту ако се промене њихови лични подаци, укључујући и адресу. Они који су до сада живели на фиктивној адреси тако ће бити приморани да пријаве праву адресу пребивалишта како би избегли проблеме, за шта ће морати да плате таксу од 340 динара. Промена адресе, међутим, повлачи за собом и обавезу промене пасоша и саобраћајне дозволе, на којима је иста такође наведена, а израда оба ова документа грађане ће коштати додатних 4.260 динара. Мушкарци ће имати и додатну обавезу, а то је да промене адресу у војном одсеку,

Малолетници старији од 16 година овај документ могу добити уз сагласност само једног родитеља, без обзира на то да ли други врши родитељско право, а не оба, како је било до сада. У случају нестанка легитимације, грађани неће морати то да оглашавају у „Службеном гласнику“ и плаћају таксу, већ ће то чинити МУП на званичној веб-страници, пошто донесе решење о проглашењу личног документа неважећим.

Како је рекао министар Синиша Мали на представљању измена у парламенту, на тај начин се не само поједностављује процедура, већ се и смањују трошкови које држављани Србије имају.

Измене предвиђају и да овај лични документ представља средство за креирање електронског потписа у складу са прописима који уређују област електронског документа, електронске идентификације и услуга од поверења у електронском пословању. На захтев грађанина, у микроконтролер (чип) уписује се квалификовани сертификат за електронски потпис власника и одговарајући подаци за формирање сертификата. Тако лична карта представља шему електорнске идентификације високог нивоа поузданости.

Мења се и члан 19а важећег закона, па сада, у случају да је МУП донео решење о забрани коришћења личне карте као путне исправе, наведена забрана важиће док су испуњени услови за одузимање путне исправе, а не шест месеци са могућношћу продужавања забране, као до сада.

Амандманима јуче усвојеним на скупштинском Одбору за одбрану и унутрашња питања предвиђено је да закон ступи на снагу не осам дана по објављивању у „Службеном гласнику“, већ 1. јануара 2022. Како нам је објашњено у МУП, грађани који имају документе са чипом неће морати тада да их мењају, већ ће она аутоматски бити мењана како коме истекну. Они који немају чип мораће да промене личне карте приликом сваке промене адресе.

Промене су, како је у образложењу предлога измена наведено, предложене због недостатака у важећем закону, али и због веће безбедности грађана. Ту су и обавезе које произлазе из пројекта Владе „Стоп бирократији“.

Ценовник замене докумената
Услуга Таксе Захтев за промену пребивалишта 320
Издавање личне карте 1.155
Издавање пасоша 3.600
Издавање саобраћајне дозволе 660

 

 

ТопПрес / Извор: Новости

KOMENTARI