foto-pixabayfoto-pixabay

У апотекама Витамин Ц може да се нађе као лек, али на рафовима дрогерија овај витамин продаје се и у разним дијететским суплементима чији је састав више него упитан.

Витамин Ц са додатком ацероле или шипка само су неки од облика у ком могу да се нађу ове таблете, а на полеђини кутије витамина често стоји и списак састојака за које никада нисмо чули и немамо представу чему служе.

Вукосава Стевановић из Апотекарског језгра објашњава да је витамин Ц лек и да као такав пролази све неопходне провере, што значи да уопште не би смео да се нађе на тржишту као дијететско средство.

– То што можемо да га купимо таквог је проблематично због тога што се код дијететских средстава не проверава састав, већ само исправност. То значи да се контролише да ли у њима има тешких метала и других штетних супстанци, али не и да ли у њему стварно има ацероле, шипка и витамина Ц у количинама у којима произвођачи тврде, као и да ли их уопште има – објашњава Стевановићева.

Она каже да су посебно проблематичне комбинације синтетичких и природних извора витамина Ц, као што су ацерола и шипак. Многе је збунио и списак састојака витамина Ц на декларацији, јер се осим њега у таблети налазе и микрокристална целулоза, кроскармелоза-натријум, магнезијум-стеарат, желатин, средство против згрудњавања, боја… То су, такозвана, средства за допуњавање која се додају таблетама да би им повећале запремину, да не би биле превише тврде, ни превише мекане, да се не би згрудвале и да би клизиле. Код лекова је њихова употреба строго контролисана, код суплемената немамо појма у којим се количинама они налазе у таблетама – објашњава Стевановићева.

То често значи да таблетица од 500 милиграма витамина Ц уопште не садржи толико витамина Ц, већ велики део чине пропратни састојци који могу да имају и негативне ефекте ако нису контролисани.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс/ Г.Авалић