Tanjug apTanjug ap

Од укупно 150 налазишта драгог камења у Србији, довољно је истражено 11, али тренутно се ниједно не експлоатише. И поред скромних истраживања која су започета тек крајем седамдесетих година прошлог века, несумњиво је доказано да би експлоатација ових 11 лежишта била економски исплатива.

Др Зоран Миладиновић, потпредседник Гемолошког друштва Србије, истиче пет региона с најбогатијим лежиштима драгог камена у Србији, и то – Фрушку гору, Шумадију, Западну Мораву, Леце – Ново Брдо и Косово.

Опал у Шумадији

– Најбогатија сировина су силицијумски минерали: кварц, калцедон, јаспис и опал различитих варијетета. На Фрушкој гори најзначајније налазиште драгог камења је Козје брдо, богато калцедоном, ахатом и јасписом. У региону Западне Мораве најважније је налазиште драгуља у атару села Попина, у близини Врњачке Бање, богато јасписом беле, плаве и зелене боје, а посебно су атрактивни јасписи с тамнозеленим партијама, који се налазе у нижим деловима масе – истиче Миладиновић.

Он наглашава да је у Шумадији најзанимљивије налазиште драгуља у атару села Рамаћа, 8,5 километара јужно од Страгара, и то лежиште опала на брду Главица.

– У оквиру вулканског комплекса Леце, који се налази на око 30 километара од Лесковца, пронађен је већи број налазишта различитих варијанти аметиста, ахата, јасписа, карнеола и различито обојеног калцедона – прича Миладиновић и наглашава да су у Косовском округу најзначајнија налазишта на Голешу.

Погодан за обраду

– Ту је пронађен опал у различитим бојама, у неколико нијанси браон, затим у белој, затим зелени, у виду празопала и хризопраса – објашњава Миладиновић и додаје да су све ове врсте драгог камена погодне за обраду, а с обзиром на атрактивне естетске особине, по квалитету не заостају за драгуљима у Европи и свету.

За старт потребно 10.000 €

Професор др Владимир Симић с Рударско-геолошког факултета истиче да за почетак експлоатације драгог камена није потребно више од 10.000 евра:

– Да бисте започели експлоатацију драгог камења, морате узети концесију и проћи кроз исту процедуру као за експлоатацију злата или других руда.

Лежишта драгог камења у Србији

– Опал Село Рамаћа у Шумадији, Антина чука код Кучева и планина Голеш на Косову
– Ахат Козје брдо на Фрушкој гори, Леце у региону Леце – Ново брдо и Рамаћа у Шумадији
– Аметист Леце у региону Леце – Ново брдо
– Јаспис Попина код Врњачке Бање и Козје брдо на Фрушкој гори
– Калцедон Козје брдо на Фрушкој гори и Голеш на Косову
– Хризопрас Голеш на Косову

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс/иКрагујевац