Топола, Аранђеловац, Солун – На Аранђеловчанина Ивицу Анђелића деда Ђорђе из Солуна оставио је посебан утисак. Наиме, приликом посете српског војничког гробља на Зејтинлику Ивица је упознао чувара гробља и том приликом одлучио да му се, како каже одужи за сав његов рад и труд.

„Када сам посетио Зејтинлик у септембру, упознао сам чика Ђорђа, одушевио ме као човек, одушевио ме начин на који представља Србију, колико је заправо познаје иако никада није био овде. Осетио сам потребу да му се одужим на неки начин, да му одам почаст за све ове године труда и рада што је посветио нашим прецима“, рекао је  Ивица Анђелић и додао да је његов гест заправо ситница према заслугама које је овај држетљиви старац оставио иза себе.

Ивица и његова супруга Драгана са деда Ђорђем, фото: приватна архива

„Дуго сам размишљао како да му се одужим, да буде нешто лепо и оригинално. Уз помоћ супруге и пријатеља дошли смо на идеју да му купимо народну ношњу, јелек, антерија, канице, панталоне и опанци“, казао је Ивица.

Његову идеју подржали су бројни пријатељи преко друштвених мрежа, и убрзо се прикупио потребан новац.

„Људи су препознали нашу идеју, успели смо и срце ми је пуно. Усрећили смо нашег чика Ђорђа,  ја сам у томе не бих успео. Захваљујем се свима који су свако на свој начин дали допринос а посебно људима који су поклон уручили“, рекао је иницијатор ове акције.

Да поклон стигне тамо где треба побринули су се Будимир и Снежана Милојевић из села Загорица код Топола.

Будимир и Снежа уручили поклон Ђорђу, фото: приватна архива

„Чика Ђорђе је био одушевљен, чак је и заплакао када је видео поклон. Дуго је причао са нама и фотографисали смо се, а на растанку нам је обећао да ће обући ношњу и послати нам фотографију“, казала је Снежана Милојевић.

Иначе, деда Ђорђе је постао део историје како Србије, тако и Грчке, у којој је и рођен  1. маја 1928. године у Солуну. Добро је познат свима који су посетили место на којем почивају посмртни остаци око 8.000 хероја Великог рата, страдалих током битака на Солунском фронту, у редовима српске војске.

ТопПрес