Компанија Суноко даје стимулацију од 100 евра по хектару за све произвођаче који су предали шећерну репу овогодишњег рода и потписали уговор за 2023. годину.

Суноко је поред тога, приликом потписивања уговора, обезбедио и бескаматни аванс у износу од 500 евра по хектару.

Компанија Суноко је отпочела нову кампању прераде шећерне репе, а ове године очекује око милион тона сировине са око 18.500 хектара и 160.000 тона произведеног шећера, саопштила је компанија

Пријем шећерне репе у фабрикама у Врбасу, Пећинцима и Ковачици почео је крајем септембра и почетком октобра.

Из компаније Суноко и ове године поручују да ће имати добру сезону, без обзира на каснију сетву и неповољне временске прилике – суше током марта и летњег периода, као и оштећења од мразева, ветра и покорице током пролећа.

Истраживачко-развојни центар компаније свакодневно ради на решењима за добијање веће продуктивности и квалитета, а њихова имплементација свакако је допринела добрим производним резултатима упркос тешким условима током вегетације, саопштио је Суноко.

„Шећерна репа је и ове године показала да је краљица наших поља. Док су друге културе значајно подбациле, на војвођанским пољима очекујемо у просеку преко девет тона шећера по хектару, што је више за осам одсто од петогодишњег просека који износи 8,3 т/ха. Да подсетим, прошле године смо забележили рекордни принос шећера од готово 10 т/ха и поред летње суше“, рекао је директор компаније Суноко Слободан Кошутић.

Како каже, пољопривредницима су на почетку ове године биле примамљивије цене других ратарских култура због чега су се опредељивали да их више сеју.

„Међутим, друге културе, много су осетљивије на сушу, тако да ниво зараде у коначници није био онакав какав су очекивали. У том погледу је шећерна репа много сигурнија за планирање ликвидности, јер нема великих подбачаја у приносу и цена је позната годину дана унапред“, навео је Кошутић.

Када је реч о условима уговарања производње шећерне репе за 2023. годину, компанија нуди цену од 52 евра по тони плативе репе, са бонусом за произвођаче који остварују натпросечну дигестију.

Имајући у виду сушу и отежану ситуацију произвођача, Суноко је донео одлуку да пружи додатну подршку пољопривредницима и још једном покаже да је сигуран партнер који брине о својим добављачима.

Тако је компанија одредила стимулацију од 100 евра по хектару за све произвођаче који су предали репу рода 2022. и потписали уговор за 2023. годину.

Поред тога, приликом потписивања уговора, као још један вид помоћи произвођачима и њиховој ликвидности, Суноко је обезбедио бескаматни аванс у износу од 500 евра по хектару.

Уз аванс, компанија им обезбеђује квалитетне репроматеријале по најповољнијим условима на тржишту, подршку за набавку пољопривредне механизације и закуп пољопривредног земљишта. Произвођачи, такође, могу да рачунају на стручну и саветодавну помоћ Истраживачко-развојног центра и сировинског сектора компаније.

Едукација и сарадња на пољу оптимизације производње шећерне репе и примене најадекватније технологије заштите, за резултат има смањење трошкова производње, веће приносе и квалитетнију репу са већим садржајем шећера.

Суноко је, са своја три производна центра, једна од најефикаснијих компанија у индустрији шећера у Европи и регионални лидер у производњи шећера.

Својим производним капацитетима у потпуности подмирује домаће потребе за овим производом и обезбеђује стабилно снабдевање српског тржишта шећером.

ТопПрес/ Извор: Танјуг