FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLICFOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC

Број осигураника који су хоспитализовани све је већи, али је њихово лечење све краће, показало је истраживање Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“.

Нешто више од милион пацијената лечено је у болницама и у клиничко-болничким центрима током 2016. године, а просечна дужина лечења износила је 8,5 дана, подаци су Института „Батут“ које преноси данашња „Политика“.
У поређењу са 2015. број хоспитализованих пацијената је већи за 4.274, а остварено је више од девет милиона болничких дана.

Иако је број пацијената који су хоспитализовани све већи, смањује се дужина њиховог боравка у болници, указало је последње годишње истраживање „Батута“ о оствареним правима осигураника на стационарну здравствену заштиту.

Сваки хоспитализовани пацијент користио је у просеку 1,5 пута лабораторијску дијагностику.

Број пацијената који су извршили лабораторијску дијагностику у последње три године је преполовљен. У 2016. неку врсту лабораторијске анализе обавило је 3,7 милиона осигураника, а претходне 2015. тај број је износио 7,2 милиона.

Према подацима „Батута“, током 2016. обављено је мање операција по специјалности него претходне. Пре две године извршене су 421.703 операције у 503 сале, а један специјалиста у просеку је урадио 149 ових интервенција.

У „Батуту“ кажу да се током 2016. године месец дана дуже чекало на уградњу имплантата у ортопедији (кукови и колена), што значи да су пацијенти ове операције морали да закажу 378,4 дана унапред.

Нешто краће, 324 дана, чекало се на операцију катаракте са уградњом специјалних сочива, што је за 15 дана више него годину дана раније.

У „Батуту“, поред осталог, објашњавају да се наш здравствени систем суочава са раскораком између увођења нових технологија, иновативних терапија и расположивих средстава за здравствено осигурање.

ToпПрес/ Извор: Танјуг, Политика