foto-vlada-srbijefoto-vlada-srbije

Више од 30 милиона података о грађанима Србије смештено је у новим компјутерима да би управа била ефикаснија, јефтинија и доступна грађанима.

Нова опрема за складиштење информација из матичних књига представљена је у Канцеларији за информационе технологије и електронску управу, уз напомену да се у Дата центру чувају у складу са најсавременијим безбедносним стандардима. Машине за чување толике документације, вредне 33 милиона динара, купљене су парама из буџета Министарства државне управе и локалне самоуправе, чиме се спроводи пројекат „Стоп бирократији”. Министар Бранко Ружић истакао је да нова опрема омогућава службеницима да брзо и лако користе податке, што грађане ослобађа стреса, губљења времена и пара и помаже им да што ефикасније заврше послове које имају са управом.

,,Успели смо да унапредимо Централни регистар, тако да је 98,5 одсто свих матичних књига, и венчаних, рођених и умрлих, премештено у њега“, рекао је Ружић.

,,За грађане то значи да ће 188 управних послова, уместо грађана, завршавати државни службеници и прибављати уместо њих извод о рођењу, венчању или смрти из ових евиденција, осим уколико их из личних разлога сами желе“, казао је Ружић.

ToпПрес /Извор:  Политика