Попис становништва, домаћинстава и станова трајаће од 1. до 30. октобра и за њега је ангажовано 15.000 пописивача, рекао је данас представник Републичког завода за статистику Петар Коровић истичући да грађани немају разлога за бојазан да ће доћи до злоупотребе њихових података.

„Све је спремно за попис, финалне припреме су у току. Оно што је било кључно – изабрали смо пописиваче. Пописивачи су обучени и сада у периоду до 1. октобра са својим инструкторима обилазе терен, како би били спремни у суботу ујутро у осам часова да крену да раде“, рекао је Коровић на К1 телевизији.

Према његовим речима пописом су обухваћени сви грађани Србије, као и сва лица која имају боравак или пребивалиште у нашој земљи.

Подсетио је да се попис спроводи на сваких 10 година, али да је од последњег 2011. прошло више времена због епидемијске ситуације.

Нагласио је да је попис једино и највеће статистичко истраживање које обезбеђује индивидуалне податке од сваког грађанина и да је његов значај вишеструк.

„Радимо масу истраживања на узорку, али попис је свеобухватно истраживање које се ради комплетно. Ти подаци су нам важни јер ћемо на бази њих и њиховом анализом, доносити неке политике због којих би сутра требало да буде боље свима нама и генерацијама које долазе“, рекао је Коровић.

На питање који подаци се прикупљају од грађана, Коровић је објаснио да ће попис подразумевати два упитника, од којих је један пописница, а дуги упитник о становима и домаћинствима.

Навео је да ће се од грађана тражити да попуне име, презиме, пол, старост, матични број, миграторна и културолошка обележја, као и податке о економској активности.

Коровић је нагласио да се овај попис спроводи попуњавањем електронског упитника, за разлику од претходног када су се подаци попуњавали на папиру.

Истакао је да се да се пописница и списак питања знатно не разликују од претходног пописа, али да је новина, рецимо, питање о лицима која су боравила у иностранству, када су одлазили и када су се враћали, како би се утврдило где и колико дуго наше становништво борави у другим земљама.

На питање да ли пописивач мора да се најави, Коровић је рекао да је пописивач у обавези да два пута посети један дом, после чега, уколико никога не нађе код куће, оставља у сандуче обавештење да је био на тој адреси и број РГЗ-а на који грађанин треба да се јави, како би заказао време у које пописивач може да дође.

Упозорио је да је за грађане важно да знају како пописивач изгледа и објаснио да су ангажовани за попис дужни да покажу легитимацију на чијој је предњој страни име, презиме, општина, слика пописивача и печат Завода, а на полеђини овлашћење за рад које је пописано од локалне пописне комисије.

На друштвеним мрежама јавила се паника у вези са потенцијалном злоупотребом података, али Коровић је истакао да нема разлога за бригу.

„По закону, сваки индивидуални податак се користи само у статистичке сврхе. То значи да индивидуални подаци са именом и презименом никада и нико неће добити од Републичког завода за статистику и користиће се само у статистичке сврхе. То одговорно тврдимо и стојимо иза тога“, казао је он.

Коровић наглашава да закон предвиђа казнене одредбе уколико ипак дође до злоупотребе или прекорачења дужности од стране пописивача.

Истакао је да су апликацију за попис радили домаћи стручњаци и да је софтвер развијен у РГЗ-у.

„Цела апликација је криптована од почетка до краја и на нама је потпуна одговорност. Не треба да постоји било какав страх, грађани треба да се попишу јер је то важно за све нас“, поручио је Коровић.

Шеф Мисије ОЕБС-а позива мањине да учествују на попису

Шеф Мисије ОЕБС у Србији Јан Брату позвао је све грађане Србије да учествују у предстојећем попису становништвом, а у позиву је посебно нагласио значај пописа за националне мањине.

„Број припадника националне мањине, утврђен пописом, одређује на пример ниво финансирања националних савета мањина, који имају за циљ очување културног идентитета одређене заједнице“, поручио је Брату у четвртак у видео поруци објављеној на Фејсбук страници Мисије ОЕБС-а у Србији.

Шеф ОЕБС-а у Србији нарочито се ангажовао за учешће Албанаца на предстојећем попису и крајем маја је са тим циљем посетио Бујановац, пишу Бујановачке.

Тада је обелодањено да грађанима неће бити потребна лична документа да би били пописани.

„Изјашњавање о етничкој припадности је на добровољној основи, што је у складу са стандардима ОЕБС-а о самоидентификовању као кључном принципу основних људских права. Како стоји у Копенхагенском документу из 1990. године: ‘припадност националној мањини је питање личног избора и не може бити последица због остваривања овог избора“, истиче Брату у позиву.

Додао је да као и код других аспеката пописа становништва, подаци о етничкој припадности остају потпуно анонимни, тако да ова изјава у потпуности зависи од спремности учесник пописа да се самоидентификује.

„Ако грађани помогну властима да имају тачну слику о становништву, различите услуге за школе, болнице, ватрогасне јединице и друге области опште инфраструктуре могу се боље испланирати и прилагодити потребама ваших заједница и ваших општина“, истакао је Брату.

По његовим речима, попис је веома важан алат за државу да креира јавне политике и услуге засноване на структури становништва.

„Зато охрабрујем ваше учешће и сарадњу са пописивачима, као и са институцијама које спроводе овај процес“, закључио је шеф ОЕБС-а у Србији.

Попис ће се спроводити од 1. до 31. октобра, а судећи по најавама њихових политичких лидера, у њему ће учествовати и Албанци, за разлику од 2011. године када су бојкотовали попис.

ТопПрес/ Извор: Танјуг