Скоро шест пута више пријављених сезонских радника на српским њивама и воћњацима, најупечатљивији је резултат Акционог плана за спровођење Националног програма сузбијање сиве економије 2019-2020, који је Влада Србије усвојила у априлу ове године.

На јучерашњој седници Координационог тела за сузбијање сиве економије, којом је председавао министар финансија Синиша Мали, наглашено је да је посебан фокус био на пољопривреди, с обзиром на то да је у том сектору било највише непријављених радника. Тако је ове године до сада пријављено чак 20.500 радника у пољопривреди, док je током 2017. године кроз званичне легалне токове „прошло“ 3.585. То је последица једноставније и лакше процедуре за њихово пријављивање, што је предвиђено акционим планом.

Акциони план садржи 36 мера и 153 активности, а први извештај достављен је члановима Владе почетком августа, са информацијама о активностима чији је рок за завршетак био други квартал 2019. године. Министар Мали је истакао да је од 27 активности чији је рок за реализацију други квартал 2019. године, 14 активности реализовано, што представља 52 одсто.

Мали је додао да то јесте добар резултат, али да је циљ да све активности буду спроведене у предвиђеном року. На састанку је посебно истакнуто да су већ започеле активности на затварању нелегалних шљункара, које потпуно незаконито користе водне ресурсе. До сада су затворене четири шљункаре.

ПОРТАЛИ НА СКЕНЕРУ

На седници је наглашено скенирање јавно доступних интернет-портала, друштвених мрежа и других е-платформи. Овим путем се организовано оглашавају и нелегално продају преко интернета за посебно дефинисане производе.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости