Од почетка месеца у Националном центру за контролу тровања (НЦКТ) ВМА збринуто је пет пацијената због тровања печуркама које су брали у природи.
Два пацијента примљена су са тешком клиничком сликом, а реч је о деди и унуку из околине Неготина који су јели гљиве за које су мислили да су „јајчаре“, а радило се о зеленој пупавци која је веома отровна.
Истовремено су у НЦКТ збринута и три пацијента са лакшим обликом тровања који су печурке „млечнице“ купили на пијаци.
Стручњаци кажу да је код тровања гљивама најважније потражити помоћ лекара, јер су резултати лечења много бољи уколико се у року од 48 сати започне са адекватним медицинским збрињавањем.
Клинички токсиколог у Центру за контролу тровања ВМА Томислав Режић каже да су, осим пацијената који су збринути у тој установи, имали 18 консултација позива из различитих здравствених центара широм Србије, а везано за тровање гљивама.
Апеловао је на грађане да се уздрже од брања и конзумирања самониклих, дивљих гљива уколико нису довољно спремни и стручни да то ураде безбедно.
У Србији, како је рекао, има око 1.200 врста гљива а велики број њих је безвредан, а више десетина су опасно отровне и могу да доведу до смртног исхода.
Два пацијента примљена су са тешком клиничком сликом, а реч је о деди и унуку из околине Неготина који су јели гљиве за које су мислили да су „јајчаре“, а радило се о зеленој пупавци која је веома отровна.
Стручњаци кажу да је код тровања гљивама најважније потражити помоћ лекара, јер су резултати лечења много бољи уколико се у року од 48 сати започне са адекватним медицинским збрињавањем.
Клинички токсиколог у Центру за контролу тровања ВМА Томислав Режић каже да су, осим пацијената који су збринути у тој установи, имали 18 консултација позива из различитих здравствених центара широм Србије, а везано за тровање гљивама.
Апеловао је на грађане да се уздрже од брања и конзумирања самониклих, дивљих гљива уколико нису довољно спремни и стручни да то ураде безбедно.
У Србији, како је рекао, има око 1.200 врста гљива а велики број њих је безвредан, а више десетина су опасно отровне и могу да доведу до смртног исхода.
Режић је упозорио да је важно да се уреде пијаце, да се гљиве које се на њима продају адекватно контролишу, да се на одговарајући начин пакују и декларишу.
„Покушавамо да усмеримо пажњу надлежним службама које су задужене за контролу дистрибуције хране на наше пијаце. Имамо и случајеве тровања гљивама које су купљене на пијаци“, рекао је Режић за Танјуг.
Додаје да се самоникле печурке убране у природи продају ринфузно на пијацама, а да при том нема адекватне контроле, паковања, премеравања и декларисања.
Ово лето је влажно и топло што су идеални услови за печурке у природи, те наш саговорник очекује још више проблема везаних за тровање гљивама.
У претходној деценији најтеже су биле 2009. и 2010. година када је од тровања гљивама умрло шест, односно три пацијента. Прошле године је била суша, те је било мање лечених тровања и тешких случајева и није било смртних исхода.
ТопПрес/ Извор: Танјуг