Царство гљива само је на први поглед бајковито. И у њему постоје добре и зле гљиве а највише се чувајте лепих тј заводница.

Заводница је зла сестра нама добро познате Лисичарке,фине ,жуте даме из овог царства,о којој доста тога знамо. Зато да научимо како да препознамо Заводницу. Заводница или брагара (лат. Омпхалотус олеариус), отровна је гљива која спада у род Лисичица. Иако није опасна по живот препоручује се да се не конзумира. Она расте бусенасто на пањевима букве, храста и маслине најчешће, покривених земљом, лети и у јесен. Може изазвати озбиљне здравствене сметње, чак и смрт. Клобук или шешир печурке је још врло млад испупчен, убрзо с јамицом, па левком. Кожица је дебела, као гума, блистава. Лечење је као код осталих тровања гастроинтестиналног типа. Сличне врсте су лисичица камењарка и смеђа лисичица. Често се меша са лисичарком, али заводница је крупнија, расте у групи, на дрвету. Пушта наранџасту боју приликом додира, тако да је забуна скоро немогућа. (Wикипедиа) Ова гљива је одговорна за највећи број тровања,каже и наша саговорница,Милка Аџић Драгојевић.

Милка Аџић Драгојевић, једина особа коју ћете срести на гљиварским скуповима, која не припада ни једном гљиварском друштву, јер их у ужичком крају нема.

Миликна фејскубк страница „Која је ово гљива“ постји већ дуги низ година, а добила је на поклон од једног планинара који није много знао о гљивама.

Гиљиве да би се брале, морате сто посто да будете сигурни, јер се са гљивама греши само једном. Суштина је у томе да смо сви помало заборавили да поштујемо природу. ,,На сву срећу није смртоносна,,.Неикусни берачи врло често замене лисичарку заводницом.За познаваоце печуракаоне не личе,али таквих берача је мање.

,,Заводница расте у бокору,из дрвних остатака и поред пањева.Лисичарка расте искључиво из земље,,,објашњава даље Милка .,,Док је свежа обојиће вам руке у наранџасто,што лисичарка никада не чини.,, Заводница такодје има наборе испод шеширића ,расте у лето и јесен углавном на храстовим остацима, мада не бира превише домаћина.

Када је углеате следећи пут не дајте да вас завара ,личи али није јестива и чувајте се заводнице у шуми као и у животу.

ТопПрес/ АМППРЕСС