Будите опрезни док берете печурке јер у шуми вребају заводнице

Будите опрезни док берете печурке јер у шуми вребају заводнице

Горњи Милановац – У сувоборским селима многи мештани се радују кишним данима, јер како се каже “ништа не рађа као печурке после кише” .

Здраве и храњиве оне су радо виђене на многим трпезама, али ипак има оних које се беру и нажалост пробају и једу – само једном!

Отровнице и јестиве оечурке расру једне поред других, фото: РИНА

Бошко Миловановић каже да у Прањанима нема непознаница. Сви добро знају које се то печурке заобилазе, а које стављају у корпу.

“Једу се лисичарке, вргањи, поповаче.. знамо како оне изгледају и само њих беремо. Чуо сам да се доста људи отровало печуркама, али мора се повести рачуна у коју шуму идете да их берете, не може да се једе било шта”, каже Бошко.

Бошко Миловановић зна шта бере, фото: РИНА

Међутим, оно што може да збуни бераче јесте да врло често одмах поред јестивих расту и отровне гљиве у народу зване заводнице. Биолог Душко Брковић открива тајну коју треба да знате.

“Лисичарке се појављују директно на тлу, а заводнице мање више у зони пањева или директно на гранчицама у већем броју”, рекао је за РИНУ Брковић.

др Душко Брковић, фото: РИНА

Тровање печуркама може да изазове смрт, инвалидитет и оштећење бубрега, зато ако планирате да кренете у шуму у авантуру, биолог вам саветује опрез.

“Ако први пут берете печурке и уколико нисте сигурни у своје познавање ових биљака, увек поведите неког искуснијег, неког ко је већ то радио. Можете да се потпомогнете литературом и сликама, али ипак најсигурнија је варијанта да не експерментишете сами”, наглашава Душко.

Ако крећете у бербу печурака крените са неким искуснијим, фото: РИНА

Стручњаци кажу да чак и неке јестиве печурке услед дугог стајања могу постати опасне по здравље, зато заборавите на пластичене кесе и чувајте их само и искључиво у дрвеним корпама!

ТопПрес/ РИНА