Горњи Милановац – Равна гора, предео прелепих природних одлика, здраве животне средине и чистог ваздуха, као и здраве хране, може се подичити још нечим, и те како специфичним. У питању су јестиве печурке које су распрострањене широм Србије, али, чини се да „цветају“ у свом пуном јеку баш на овим прелепим обронцима испод врха Сувобора, на Равној гори, у Kоштунићима.

Саговорник РИНЕ, др Борис Иванчевић, из Природњачког музеја, каже да су у питању ливадска печурка и тзв. сунчаница.

„То су пухара, ливадска пухара (Лyцопердон пратенсе). Јестива је док је млада, широко је распрострањена и у свету. Друга гљива позната је као, ‘деликатесна сунчаница’ (Мацролепиота процера), како је и објаснио дотични Раденко, када се спрема уз гулаш има укус као јунетина просто да вам месо и не треба и без било каквих додатака и зачина и то с главне карактеристике по којима се препознаје у народу. То је позната јестива врста, широко распрострањена у свету, као и широм Србије“, рекао је Иванчевић и додао да је омиљена код гљивара због свог квалитета те да су, „за не поверовати“, могуће и „веће“ од приказаних на сликама које су му достављене.

На падинама Равне Горе расту специфичне гљиве сунчанице и пухаре, фото: РИНА

На Равној гори током последње две године продато је преко 100 плацева, наводе мештани, што све указује на све већи туристички значај ове јединствене целине.

Бољом инфраструктуром и саобраћајним везама, умногоме повећаним изградњом, односно недавним довршетком комплетне рестаурације регионалног пута Таково – Прањани свакако ће доћи до значајније валоризације туристичких потенцијала Равне горе што ће њеним посетиоцима омогучити уживање у природи, али и у чарима огромних јестивих печурки.

ТопПрес/ РИНА

Идеалне за спремање гулаша, фото: РИНА