Страгари – Смена сунца и кишних облака у самој завршници лета допринела је да се у шумама може наћи огроман број печарака. Оно што је ове сезоне приметно то је да се у скровитим деловима пропланака и шумарака могу наћи примерци који су далеко већи од просека. Тако је Марко Јевђенијевић из села Страгари надомак Крагујевца за време боравка на Копаонику пронашао неколико џиновских примерака пухаре.

Две џиновске пухаре, фото: ТопПрес

„Био сам послом на Копаонику и тамо сам два пута имаоприлику да пронађем огромне пухаре. Најпре сам нашао једну која је имала 2.050 грама тако да је послужила као вечера мени и мојим колегама. Одмах сутрадан пронашао сам још једну која је уз себе имала и мању а обе су биле тешке скоро три килограма, тачније једна 1.500 грама и друга 1.200 грама“, каже за ТопПрес Марко Јевђенијевић.

Марко Јевђенијевић, фото: ТопПрес

Овај познавалац гљива истиче да су пухаре јестиве само до одређеног периода а да се потом њихов средишњи део претвара у прах који је лековит и коришћен је за зарастање рана. Такође, поред ове гљиве Марко је имао прилику да пронађе и вргањ у облику срца.

Вргањ у облику срца, фото: ТопПрес

„Од малих ногу сам дане проводио у шуми и живим близу планине. У мом селу је увек било гљива тако да ми берба и конзумирање нису страни чак шта више уживам у томе. Вргањ је једна од најцењенијих гљива на нашим просторима, јако укусна и здрава а ових дана их је шума препуна. Ја сам имао срећу да пронађем једну која је препукла и формирала срце на површини, али ту је било још на стотине примерака који су искоришћени на различите начине за зиму“, објашњава Марко.

Пуне шуме вргања, фото: ТопПрес

Иначе, вргањ се може конзумирати на различите начине а свакако најчешћи начин је пржење.

ТопПрес

Фото: ТопПрес