Горњи Милановац – У сувоборским селима многи мештани се радују кишним данима, јер како се каже “ништа не рађа као печурке после кише” .

Здраве и храњиве оне су радо виђене на многим трпезама, али ипак има оних које се беру и нажалост пробају и једу – само једном. Међутим, у Прањанима нема непознаница. Сви добро знају које се то печурке заобилазе, а које стављају у корпу, преноси РИНА.

“Једу се лисичарке, вргањи, поповаче.. знамо како оне изгледају и само њих беремо. Чуо сам да се доста људи отровало печуркама, али мора се повести рачуна у коју шуму идете да их берете, не може да се једе било шта”, каже за РИНУ, Бошко Миловановић.

У потрагу за печуркама, креће се раном зором, а наоружани знањем и стрпљењем, берачи у шуми проводе и по неколико сати. Оно што може да збуни бераче јесте да врло често одмах поред јестивих расту и отровне гљиве у народу зване заводнице. Биолог Душко Брковић открива тајну коју треба да знате.

“Лисичарке се појављују директно на тлу, а заводнице мање више у зони пањева или директно на гранчицама у већем броју”, изјавио је Брковић.

Тровање печуркама може да изазове смрт, инвалидитет и оштећење бубрега, зато ако планирате да кренете у шуму у авантуру, биолог вам саветује опрез.

 

“Ако први пут берете печурке и уколико нисте сигурни у своје познавање ових биљака, увек поведите неког искуснијег, неког ко је већ то радио. Можете да се потпомогнете литературом и сликама, али ипак најсигурнија је варијанта да не експерментишете сами”, наглашава Душко.

 

Некада је по сувоборским шумама било на десетине берача, који су живели од продаје печурака. Сада је ситуација поприлично другачија, па у ову авантуру најпре крећу љубитељи природе. Стручњаци кажу да чак и неке јестиве печурке услед дугог стајања могу постати опасне по здравље, зато заборавите на пластичене кесе и чувајте их само и искључиво у дрвеним корпама!

 

 

 

ТопПрес/ ГЗС, РИНА