Улагање у производњу гљива у Србији може да буде исплатив посао, а исплативост је већа ако се произвођачи удруже, саопштио је данас Национални тим за препород села Србије.

Према грубим проценама стручњака за гљиве Иванке Миленковић, годишња производња печурака у заштићеном простору у Србији је између 3.500 и 4.000 тона док је према подацима Завода за заштиту природе 2018. године у Србији сакупљено 9,2 хиљаде тона печурака из природе.

Током последњих пет година просечно се од извоза печурака остваривало 5,2 милиона евра годишње – највише са тржишта Италије, Немачке, Швајцарске и Аустрије.

Србија годишње увезе око 20 тона печурака у укупној вредности од 70.000 евра.

Министар Милан Кркобабић копредседник Националног тима изјавио је да подаци да је извоз печурака Србије већи за чак 75 пута од увоза делује оптимистички.

„Али, чињеница да највећи део нашег извоза чине гљиве сакупљене из природе и да количина тих гљива драстично варира из године у годину у зависности од временских услова, јасно нас упућује на закључак да у Србији постоје неискоришћени ресурси за производњу гљива у контролисаним условима“, изјавио је он.

Додао је и да би на путу до добре зараде требало да се домаћини удруже у специјализоване печуркарске задруге.

„Ту ће имати истинску шансу да гљиве прерађују и малим допадљивим паковањима освајају европско и светско тржиште, јер ће удружени моћи лакше и брже да купе дехидратор, који ће им помоћи да продуже рок трајања шампињона, бирају купца и не зависе од накупаца и прекупаца“, објаснио је он.

Према речима Иванке Миленковић, реално је очекивати враћање новца уложеног у производњу печурака је за око три године, док се према калкулацији Института за економику пољопривреде капитал за две године и један месец.

Национални тим за препород села Србије позвао је повратнике и све друге заинтересоване грађане да улажу у производњу гљива, оснују пољопривредно газдинство и да се удруже у специјализоване задруге које ће моћи да конкуришу за подстицајна средства у оквиру пројекта „500 задруга у 500 села“.

Како је саопштено, за све заинтересоване ће бити организоване стручне посете успешним печуркарским производним центрима, уз савете о томе како се удружити у задругу.

ТопПрес/ Извор: Танјуг