Топола – Сви знамо за класичан узгој парадајза или паприке, међутим готово сигурно већина нас не зна да постоје и нови начини а један од њих је „наопачке“. Веровали или не, парадајз и паприка се на овај начин могу гајити веома успешно, на малом простору са биљком суседом а такав систем узгоја доказала је Јулијана Кузмић.

Чери парадајз родио наопако, Фото: ТопПрес

„Уредништво Агроклуба чији сам и ја део, свакодневно налази занимљиве приче из области аграра на које све начине могу да се узгајају биљке савремене методе и слично. Тако смо једном приликом наишли на један видео како чери парадајз може да се узгаја наопачке, мени се то допало па сам и сама морала да пробам. Први пут кад сам то радила успело ми је и овај други пут сам урадила у градским условима и успело је“, каже за ТопПрес Јулијана Кузмић.

Јулијана на свом породичном имању у околини Тополе узгаја разно биље, фото: ТопПрес

Она истиче да је овакав начин узгоја погодан за стамбене зграде и за оне који немају простора да биљке узгајају у баштама. Све што је потребно то је добра воља, неколико пластичних кофица разних димензија, земља, расад биљке и вода.

„Нисам хтела да ми остане празан простор у горњем делу кофице а у доњем је висио чери парадајз па сам истраживала даље и горе посадила босиљак јер је он добар сусед са парадајзом а у другој кофици била је љута папричица и такође босиљак. Моје биљке  су  преживеле разне стресове јер ми је пропао  систем за наводњавање док сам била на службеном путовању али уз пуно труда ипак су ми преживеле  и родиле“, наглашава Јулијана.

Добар сусед парадајзу и паприци је босиљак, фото: ТопПрес

Према њеним речима биљке треба заливати свакога дана обилно јер је кофица мала па им је потребно  више воде.

И ако сте сумњали да овакав начин узгоја није могућ ево доказа да сте погрешили јер је Јулијани родио чери парадајз наопачке а и папричица љута па још наопака.

ТопПрес

Овакав систем је погодан за стамбене зграде где нема простора, фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес