Баточина – Душан Костић из села Брзан, на пола пута између Баточине и Јагодине, има јединствено стадо у Србији. Сасвим необична фарма овог домаћина простире се на преко десет хектара земље и само на њој можете видети преко 30 врста дивљих животиња, ретке примерке белих јелена, срне и јелена лопатара. Душан је успео да испуни све законе и уредбе, како би се бавио овом врстом посла, а то је узгој дивљачи.

„Тренутно је на фарми око 30 грла, раније се дешавало да их буде још више. Захтевне су животиње и треба им се посветити са много пажње јер нису једноставне за чување. Успео сам на овом простору од 10 хектара да их делимично припитомим и оне су сада полудивље. Препознају ме и када ме угледају одмах дођу на хранилиште. Међутим, када осете неког другог човека поред мене, постају све обазривије и беже што даље, јер нису питоме“, каже  овај вредни домаћин.

Душан и Даца Костић, фото: ТопПрес

Позамашне количине хране Душан свакодневно обезбеди како би прехранио ово једно сасвим необично крдо. Посебна посластица ових животиња су сено и кукуруз које им сервира надомак шуме у којој се скривају од нежељених погледа.

„То су две основне ствари које оне воле да конзумирају, мада оне када су у брду, саме себи траже храну. Оне имају тај урођени инстикт потраге за храном, увек нешто пронађу, од листа до траве или томе слично. То су животиње јако доброг слуха, тачно знају када сам у близини и шта сам им донео, да ли сено или кукуруз. Сачекају пар минута и саме дођу на хранилицу и то показује колико су опрезне“, каже Душан.

Фото: ТопПрес

Комплетан надзор над овом чудном дружином, Душан врши са четири изузетно модерне чеке, са којих једино двогледом можете видети чувеног белог јелена који представља праву атракцију за љубитеље дивљине.

„Права је реткост имати једног таквог белог јелена, али надам се да ће их ускоро бити и више. Чекам из Чешке да пристигне један примерак женке, па ћу самим тим и умножити стадо. Они су на цени, али ја их не гајим због новца већ из хобија. Ловци знају вредност ове животње, и ако је она што се каже у злату, њена цена је иде до 2.500 евра. То значи да је рог тежи више од 3,5 килограма и да има раскошну лопату. Белом јелену је потребно око пет година да достигне те карактеристике“, закључује Душан.

ТопПрес

Фото: ТопПрес