Shopping cart

No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

TnewsTnews
  • Почетна
  • Вести
  • Да ли сте чули за шумско пиле? Ко га једном проба увек затражи поново а укус је фантастичан (ФОТО)
Вести

Да ли сте чули за шумско пиле? Ко га једном проба увек затражи поново а укус је фантастичан (ФОТО)

2

Када се помене пиле, обично је прва асоцијација перната живина али да ли сте знали да постоји и “шумско пиле”? Ово је једна од најпознатијих гљива са подручја Србије и за многе деликатес у области гљива. Стефан Стевановић из Београда ову гљиву сваког пролећа и јесени убира са једне исте врбе и како каже, увек се изнова обрадује њеном укусу који невероватно подсећа на пилетину.

“Шумско пиле расте на старој врби на нашем пчелињаку ‘зимовнику’ и изузетно је укусно. Није баш да се лако спрема али је укус готово идентичан и много лепши од пилећег белог меса. Може да се прави као салата а може да се прави и пита са ‘шумским пилетом’. Ако се припрема као главно јело, онда се обари и пржи уз зачине и лук. Природа је једно чудо и захвални смо јој што нас сваке године награди да у овом периоду можемо направити лепо јело”, каже за ТопПрес Стефан Стевановић.

Стефан се сваког пролећа и јесени обрадује ‘шумском пилету’9, фото: приватна архива, уступљена фотографија

Шумско пиле се још зове и жути хлеб, врбара или врбовача, име је добила по светлој жутој боји и укусу налик на пилетину. Више шешира облика шкољке ове врсте расту заједно на кори трулих и мртвих стабала или гранама листопадног дрвећа, правећи понекад необичне облике. Најчешће паразитира на врби, јови, тополи, букви, храсту и багрему. Месо плодног тела је дебело, мекано и сочно. Сазревањем губи жуту боју услед губитка воде постаје тврдо и крхко. Мирис је пријатан и сладуњав. Укус свеже гљиве је благо киселкаст.

Најчешће достиже масу до 20 кг, а највећи примерак са невероватних 45 кг тежине забележен је у Хемпширу у Великој Британији октобра 1990. године. Осим људи многе дивље животиње конзумирају шумско пиле, попут срне или јелена.

ТопПрес

Фото: приватна архива, уступљена фотографија

Коментари су затворене

Читајте још

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.

Close Popup