smart

Топола – Свети Трифун се обележава као слава виноградара на овим просторима, од доласка Карађорђа у Тополу где је  и  он имао своје винограде. Касније је и кнез Александар  поседовао своје засаде а  једина зграда која је уписана на Опленцу у аустријским картама је виноград и зграда кнеза Александра, у периоду  од 1842 до 1858. године.

„Од тог периода  па све до данас се обележава слава Свети Трифун. Са свештеницима и принцом Михаилом одлазимо у виноград који се налази непосредно иза цркве Светог Ђорђа, где се симболично орезује винова лоза. Принц Михаило је преузео тај обичај на себе и не само то, већ и све остале обичаје које спроводимо током године, увек је са нама и на тај начин историја живи у Тополи“, рекао је за ТопПрес управник Задужбине Краља Петра I Драган Рељић.

Принц Михаило орезао лозу, фото: ТопПрес

Верује се да је најбоље време за прве радове у винограду, управо после Светог Трифуна и Сретења.

„Значајна је промена климе код нас, берба се радила у октобру а сада се помера јер је година више сунчана. Количина воде коју је винова лоза морала да прими током зиме је оскудна. Резидба је врло битна јер се уз помоћ ње коригују сви остали процеси. Вина се праве у винограду и резидбом се програмира будући принос“, истиче Рељић.

Принц Михаило се вратио у родну  Тополу пре три године. Како је рекао, вратио се на место где су били сви његови преци.

Свештеници, управник и принц Михаило у винограду на Опленцу, фото: ТопПрес

„Моја фамилија је била овде, мој отац је до пред смрт живео на Оленцу. Као дете сам одрастао у природи и одувек у срцу носим свој родни крај, одговара ми амбијент и нисам уопште имао дилему дал да живим овде или у великом граду.  Моја супруга Љубица и кћи Наталија су овде самном, и управо због наше девојчице ова природа проткана историјом је од изузетне важности. Сви историјски елементи значајни су за наш народ због идентитета, да сачувамо корене и обичаје, па тако и данас када се орезује лоза, дошао сам да са поносом радим оно што су моји преци започели давних година“, изјавио је принц Михаило Карађорђевић.

Према његовим речима, странцима је Топола веома битна, јер управо на месту где се градила Српска историја обичаји се негују и чувају од заборава и данас.

Принц Михаило, управник Задужбине Драган и свештеници уз пријатеље и госте преломили славски колач, фото: ТопПрес

„Моји пријатељи када дођу овде најважнија им је традиција, култура, одакле смо. Сви су фасцинирани Тополом и увек се осећају као код своје куће, дружење, славе, обичаји то на њих оставља посебан утисак. Све ово што има на Опленцу је велико богатство, али није само наше, већ је на услузи свима, да овде шетају, одмарају, уживају. Ја и Љубица због тога оживљавамо ово место кроз дечје активности да се сви окренемо природи и здравијем начину живота“, истакао је Михаило.

Данашња прослава Светог Трифуна настављена је у Краљевој винарији где је принц Михаило са управником Задужбине и свештеницима у друштву пријатеља и гостију преломио славски колач.

ТопПрес

Виногради на Опленцу, фото: ТопПрес