foto ilustracija profimediafoto ilustracija profimedia

Сваке године 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери обележавају Светски дан без дувана, истичу здравствене и друге ризике који се повезују са употребом дувана и залажу се за делотворне политике којима се смањује употреба дувана.
Тема Светског дана без дувана 2018. године је „Дуван и болести срца и крвних судова”. Кампања се обележава под слоганом „Дуван слама срца”.
Кампања треба да укаже на:
повезаност између дувана и болести срца и крвних судова, укључујући и мождани удар, које су водећи узрок смрти на свету;
могуће акције и мере које би кључни чиниоци – држава и јавност, требало да предузму да би се смањио ризик од настанка срчаних болести насталих због употребе дувана.
Овогодишња тема Светског дана без дувана 2018. је у складу са глобалним иницијативама и околностима чији је циљ деловање на епидемију дувана и њен утицај на јавно здравље, посебно на умирање и патњу милиона људи на свету.

Како дуван угрожава здравље срца и крвних судова људи у свету?
Дуван је значајан фактор ризика за настанак коронарне болести, можданог удара и болести периферних крвних судова.
Упркос томе што је познат утицај дувана на срце и што постоји више начина да се смањи последично умирање и оболевање, знање становништва о томе да је дуван један од водећих узрока кардиоваскулатних болести је недовољно.

Чињенице о дувану и кардиоваскуларним болестима
Због кардиоваскуларних болести (КВБ) умире више људи него од било које друге болести у свету, а 12% смртних случајева изазваних болестима срца је услед употребе дувана и изложености дуванском диму. Дуван је други водећи фактор ризика за кардиоваскуларне болести, одмах иза повишеног крвног притиска. Глобална епидемија дувана усмрти преко седам милиона људи сваке године, а од тога скоро 900.000 непушача умре због изложености дуванском диму. У свету има више од једне милијарде пушача, од тога скоро 80% живи у земљама са ниским и средњим приходима.

Циљеви кампање Светског дана без дувана 2018. године
Светски дан без дувана 2018. године има за циљ да:
укаже на везу између коришћења дуванских производа и срчаних и других кардиоваскуларних болести;
повећа свест у ширим слојевима становништва о утицају употребе дувана и изложености дуванском диму на кардиоваскуларни систем;
пружи могућност да се јавност, држава и други обавежу да ће заштити људе од употребе дуванских производа;
стимулише државе да јачају примену доказано ефикасних мера контроле дувана MRОWЕR које потичу из Оквирне конвенције о контроли дувана.

Мере контроле дувана – MRОWЕR
Мере Светске здравствене организације назване MRОWЕR у складу су са Оквирном конвенцијом о контроли дувана и државе би требало да их примене да би се смањила употреба дувана и да би се становништво заштитило од незаразних хроничних болести. Мере MRОWЕR су следеће:

Праћење  – Праћење учесталости употребе дувана и политике превенције;
Заштита – Заштита људи од изложености дуванском диму обезбеђивањем затвореног јавног и радног простора и јавног превоза потпуно без дуванског дима;
Пружање помоћи  – Пружање помоћи при одвикавању од пушења (покривено здравственим осигурањем, широка подршка становништву, укључујући и кратак савет здравствених радника и бесплатно телефонско одвикавање од пушења на целој територији државе);

Упозоравање – Упозоравање на опасности од дувана обезбеђивањем једнообразних/стандардизованих паковања и/или великих сликовних здравствених упозорења на свим паковањима дуванских производа и спровођење ефикасних медијских кампања против употребе дувана које информишу становништво о штетностима употребе дувана и изложености дуванском диму;

Примена – Примена свеобухватне забране рекламирања и промоције дуванских производа и спонзорства дуванске индустрије; и
Повећање – Повећање пореза на дуванске производе који на тај начин нису тако лако доступни.

ТопПрес/ Глас западне Србије