Потпредседница владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да је циљ препорука за штедњу енергије да се смањењем потрошње умањи износ који држава издваја за увоз електричне енергије.

Михајловићева је рекла да су процене да препоруке могу да донесу уштеде од 15 одсто и да то нису никакве обавезујуће мере.

„Моје велико изненађење је кампања против препорука које нису обавезне. Ми смо кренули са препорукама и стимулисањем домаћинстава додатним попустима, а ођедном смо у неким медијима имали страшне наслове – да се у болницама не дозвољава дезинфекција опреме, да се васпитачицама и учитељицама отимају даљински управљачи од клима-уређаја. То нема везе с истином“, истакла је Михајловићева за Прву, саопштило је министарство.

Како је рекла, препоруке нису обавезне, а свакако се не односе на предшколске установе, вртиће, школе, болнице, домове за стара лица и све остале установе у оквиру образовне и научноистраживачке делатности, као и установе здравствене и социјалне заштите.

„У многим европским државама постоје рестриктивне, обавезне мере које ако се не поштују следе велике казне. Ми смо се определили за то да домаћинства додатним попустима стимулишемо, нема никаквих казни“, навела је она.

Подсећа да је држава тражила да државне институције, јавна предузећа, локалне самоуправе направе своје планове, јер најбоље знају како могу да смање потрошњу.

„Мислим да то не треба да буде обавеза, већ да свако буде одговоран и да свако без пресије може да уради нешто. Апелујем на локалне самоуправе, које се јесу показале као најревносније, да буду искрени у томе. Ако Председништво Србије може да угаси светло, онда сам сигурна да могу и градоначелници и председници општина“, додала је она.

Михајловићева је рекла да је министарство од формирања пре нешто мање од две године започело пројекте унапређења енергетске ефикасности и да ће наставити са субвенцијама за замену столарије и постављање соларних панела.

„Неће бити рестрикција, али би требало да штедимо енергију, јер нема разлога да не урадимо нешто што је за све нас мало и тако смањимо новац који дајемо за увоз струје. Да се мало потрудимо да будемо рационалнији, да угасимо ТВ, рачунаре кад их не користимо, да у просторијама у којима не боравимо не буде упаљено светло“, рекла је министарка.

Каже да чак и да нема кризе, да занемаримо то, природно би било да се посветимо штедњи, јер је то и питање нашег односа према енергији уопште.

„Од октобра прошле године до данас издвојили смо 1,3 милијарде евра за увоз електричне енергије, не само зато што не можемо да произведемо довољне количине, већ зато што су и цене невероватно високе. Зашто бисмо давали толики новац, ако свако од нас може да уради мале ствари, које нас неће избацити из зоне комфора, а те мале ствари могу много да допринесу“, рекла је Михајловићева.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

One thought on “Сви треба да се потрудимо да смањимо потрошњу енергије”
  1. Svi da preću na LED rasvetu, ona štedi. Tu mislim i na uličnu rasvetu i dekorativnu rasvetu koja je u nadležnosti gradova i opština. Država da smanji krađe struje, zabraniti rudarenje kriptovaluta, oni troše mnogo

Comments are closed.