Министарка пољопривреде Јелена Танасковић је поводом празника Св. Трифуна виноградарима и винарима пожелела добар род, успешну бербу и одличан квалитет вина по чему се, како каже, Србија из године у годину све више издваја у региону и свету.

Танасковићева је посетила винарију „Цилић“ у Лозовику код Јагодине, где је заједно са власницима симболично орезала винову лозу у знак почетка радова у виноградима у овој сезони и том приликом истакла да је број регистрованих винарија у Србији повећан за 58 одсто у претходних неколико година и да тренутно износи 466.

Како је навела, у производној 2021/2022. години винарије су пријавиле производњу од око 29,5 милиона литара вина што је, додала је, за 32 одсто више у односу на претходну годину.

„У периоду од 2019. године до 2022. године, подигнуто је 953 хектара нових винограда, а највише у 2021. години – 285 хектара нових винограда док су регистровани произвођачи вина пријавили производњу од око 29,5 милиона литара вина, што је за 32 одсто више у односу на производну 2020/2021. годину“, рекла је Танасковић.

Министарство ће само за 2022. годину исплатити 2,6 милијарди динара за инвестиције у винарије и виноградарство за опрему и улагања у технолошке процесе, рекла је министарка.

Најавила је да ће и ове године бити објављене мере намењене засадима, као и да се ради и на изменама закона.

Она је подсетила да Министарство пољопривреде издваја значајна средства за подстицаје за виноградарство и производњу вина који се односи на подизање вишегодишњих производних засада винове лозе, инвестиције у прераду и маркетинг, производњу садног материјала и сертификацију и клонску селекцију винове лозе.

Такође, министарство подстиче и набавку нових машина и опреме, унапређење квалитета вина, функционисање удружења произвођача вина са ознаком географског порекла и осигурање засада и расадника, а значајна средства обезбеђују се и из ИПАРД програма.

ТопПрес/ Извор: Танјуг