Тиодоровић: Делта сој потискује британски

Тиодоровић: Делта сој потискује британски

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић изјавио је данас да број хоспитализованих међу новооболелима од ковид-19 указује на то да делта сој потискује британски.

„Све указује на то да имамо доминантан делта сој и он ће јачати, то показује мањи прилив у болницама и да он није толико опасан“, рекао је Тиодоровић за РТС.

Тиодоровић је навео да се очекивало да по повратку грађана са одмора дође до повећања броја позитивних на корона вирус.

Према његовим речима, неопходна је озбиљност, али је ситуација ипак под контролом.

„У целој земљи имамо мањи број хоспитализованих. Мислим да треба да будемо опрезни, али нема места паници. Људи који се враћају са летовања морају да се посвете себи и да се контролишу“, нагласио је Тиодоровић.

Он је додао да не верује да ће се уводити контролни PCR тест код грађана који се враћају са одмора у земљу, напоменувши да грађани могу да уђу у земљу и ако су позитивни на корона вирус.

Епидемиолог је рекао да су близу одлуке о обавезној вакцинацији за здравствене раднике.

„Препорука вакцинације је у најбољој намери за здравствене раднике, просветне раднике и васпитаче у вртићима како би заштитили и њихово здравља али и здравље њихових ученика и пацијената“, истакао је Тиодоровић који очекује да ће број вакцинисаних почети да се повећава када људи виде да број оболелих поново почиње да расте.

Према његовим речима, циљ је да се покуша уз пуно напора да школска година тече регуларно, а да се онлајн настава примењује само локално.

„Имамо договор до сада да ако пређемо 500 новооболелих на дневном нивоу да треба размишљати о новим мерама, а изнад 1.000 ће се ограничавати окупљања“, истакао је Тиодоровић.

Када је реч о фестивалима, Тиодоровић је указао да је Егзит добро прошао и да је безбедоносни протокол добро поштован, било је позитивних, али резултати су добри.

„Ако то буде случај и у наредним фестивалима, онда ћемо бити сигурни да ће и они добро проћи“, навео је Тиодоровић.

ТопПрес/ Извор: ФоНет

KOMENTARI