Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић рекао је да пресек епидемиолошке ситуације у Србији већ неколико дана указује на заравњење криве, да се може очекивати благи пораст, али да ће крајем марта или почетком априла наступити мирнији период.

„Имамо континуирани, мада не драстичан пораст броја новоинфицираних. То смо и очекивали после одлука Кризног штаба о ублажавању мера, иако је медицински део инсистирао на томе да маске у затвореном остану обавезне бар још десетак дана. Овако, можемо очекивати да број новоинфицираних поново достигне 3.000 за дан, али ћемо крајем марта, почетком априла ући у мирнији период, бар до јесени“, рекао је Тиодоровић за данашње издање „Вечерњих новости“.

Он је рекао да се у Србији више не региструје делта сој корона вируса, да доминира омикрон, а има и стелт омикрона, па је мало вероватно да у пракси дође до мешања ове две варијанте, и настанка делтакрона, али је теоретски могуће.

Истакао је да делтакрон, као и сви сојеви досад, уђу из иностранства.

„Ова хибридна варијанта короне потврђена је у САД, Великој Британији, Данској, Француској, Белгији, Холандији, Немачкој… Нови сој којем карактеристике делте дају могућност да буде опаснији, а омикрона да буде бржи, засад је, према извештајима европских лабораторија, на ниском нивоу циркулације, али под лупом“, рекао је Тиодоровић.

Члан Кризног штаба је, такође, рекао да ни делтакрон, као ни нови сој откривен у Израелу, који је комбинација доминантне омикрон варијанте БА.1 и подсоја БА.2 нису разлози за претерану бригу, али да у наредним данима може да се очекује повећање броја оболелих.

ТопПрес/  Извор: Танјуг