Тиодоровић: Идеално да 70 одсто људи развије имунитет

Тиодоровић: Идеално да 70 одсто људи развије имунитет

Члан Кризног штаба, епидемилог Бранислав Тиодоровић изјавио је данас да би било идеално да 70 одсто људи развије имунитет на корона вирус, како кроз вакцинацију, тако што су прележали ковид-19.

За сваку болест, па и за сваког изазивача инфекције, постоји процена колико је потребно да би се достигао колективни имунитет, рекао је Тиодоровић за Н1 и додао да би за овај корона вирус било сасвим довољно, таква је процена према подацима до сада објављеним, да се то креће између 60 и 70 одсто.

Када се у јавности прича о 50 одсто имунизованих, говори се о онима који су примили обе дозе вакцине, а оних који су прележали вирус и тако стекли имунитет може бити и до милион или 1,2 милиона, рекао је он.

Тиодоровић не мисли да у Србији може да се догоди скок броја заражених попут оног који се догодио крајем 2020. године.

„Може да се деси да имамо пораст, негде од краја октобра, у новембру, децембру, али ћемо то избећи ако се у још већем обиму вакцинишемо и ако се мере буду одржавале према епидемиолошкој ситуацији“, рекао је Тиодоровић.

Његов став је да треба примењивати различите мере у локалним самоуправама, зависно од тога колики обухват вакцинацијом имају.

Каже да нема потребе да се људи тестирају на антитела, а да ће вероватно сви морати да приме трећу дозу вакцине за шест или осам месеци, или следеће године.

„Код свих вакцина ћемо можда доћи у ситуацију као код вакцине против грипа“, рекао је он, наглашавајући да се то не односи само на кинески Синофарм.

Упитан о најављеном оснивању радне групе за анализу смртних случајева током епидемије, Тиодоровић каже да не верује да је у Србији било намерног и масовног прикривања података.

„Никад се у току саме пандемије не знају сви резултати, прави резултати се тек иза тих истраживања могу рећи, то није тако само код нас“, рекао је Тиодоровић и додао да је до евентуалних одступања могло доћи због тога што није било могуће радити обдукције, а и због тога „колико је систем био повезан“.

„Верујем да су у том погледу велике разлике између онога како је било на почетку а како је сад“, навео је Тиодоровић.

ТопПрес/ Извор: Фонет

KOMENTARI