Члан Кризног штаба, епидемиолог Бранислав Тиодоровић изјавио је да не очекује да ће бити забране кретања за време Нове године и да мисли да то није неопходно ако се поштује радно време и остале мере.

Он је, међутим, додао да још нема услова за ублажавање постојећих мера.

„Ако озбиљно анализирамо резултате, можемо уочити да постоји блага тенденција пада броја оболелих, позитивних и преминулих, али то се не односе на велике центре. У клиничким центрима и великим болницама се не може уочити пад, и оне су и даље преоптерећене. На ивици су издрживости. То нису елементи да почнемо да олакшавамо мере и да почнемо да размишљамо о томе да се оне ублаже“, рекао је Тиодоровић за ТВ Н1.

Он је додао да је медицински део Кризног штаба сагласан по том питању да нема елемената који би говорили у прилог олакшавању мера.

„Морамо бити јасни да морамо да очувамо здравље и да нам здравље једино може сачувати и економију. Од доношења закона и укључивања Комуналне милиције од пре петнаестак дана, ипак имамо нешто боље резултате, барем по њиховим извештајима. Више се кажњава и боље се спроводе мере. Можда се може рећи да је то дало ефекта… Врло је важно да схватимо да се понашамо одговорно“, истиче Тиодоровић.

Оцењује да већина становништва схвата озбиљност ситуације, али додаје да „мали проценат грађана може да направи проблем“.

„Довољан је један одсто за то. Када кажете некоме то, чини се да је то мало, међутим, тај један одсто може да узрокује затрпавање болнице. То је врло озбиљна ситуација и зато не верујем да ћемо имати то. Мислим да ћемо ми из медицинског дела Кризног штаба остати при ставу да не треба да се организује дочек Нове године“, навео је Тиодоровић.

Открива да постоји могућност да за викенд раде радње које су иначе затворене нерадним данима због постојећих рестриктивних мера како би грађани могли да купе поклоне и друге производе за предстојеће празнике.

„Ако радимо за викенд до 15 часова, обезбедићемо људима да то обаве, да се не стварају гужве за радни дан. Онда би ми имали мањи притисак уочи Нове године. Међутим, дуже време постоји одређени притисак из дела угоститељства. Морам вам рећи да се добар део њих ипак држи мера, и гледајући извештај који нам подносе инспекције, рекло би се да највећи део угоститеља поштује радно време“, каже Тиодоровић.

Коментаришући почетак вакцинације, оценио је да ће око стотинак вакцина стићи у Ниш које ће бити намењене геронтолошким домовима.

Тиодоровић је истакао да ће за грађане Србије бити неопходно много више од најављених милион доза Фајзерове вакцине, али је нагласио да са бројем предвиђених вакцина могу да се вакцинишу најприоритетније категорије становништва.

Јанковић: Не видим простор за ублажавање мера

Имунолог и члан Кризног штаба за борбу против ковид-19 Срђа Јанковић каже да не види простор за ублажавање мера у овом тренутку.

Он је за ТВ Пинк рекао да нема побољшања ситуације које би дозволило да се говори о озбиљнијем попуштању мера.

„Још увек су нам болнице пуне, више је пријема него отпуста у болницама“, рекао је Јанковић.

Он је навео да је радно време продужено након дискусије и аргумената које је изнео економски део Кризног штаба.

„Било би боље да нисмо продужили радно време, али то је моје лично мишљење. Они који доносе одлуке саслушају нас, али и све друге аргументе“, навео је Јанковић.

Каже да ће медицински део Кризног штаба направити консензус где је црвена линија преко које се неће ићи за новогодишњу ноћ.

Важно је, како је рекао, да за Нову годину не буде окупљања.

Позвао је грађана да Нову годину дочекају код куће, са људима са којима деле животни простор.

ТопПрес/ Извор: Танјуг