Тиодоровић: Омикрон сој блажи, али то не треба да завара

Тиодоровић: Омикрон сој блажи, али то не треба да завара

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић изјавио је да не треба да завара што је омикрон сој корона-вируса блажи од делта соја, јер и он може изазвати компликације код особа са слабим имунитетом и хроничним болестима.

Бранислав Тиодоровић је, говорећи у Дневнику РТС-а, рекао да досадашња научна сазнања о омикрон соју говоре да је то, по симптоматологији и последицама, ипак блажи сој.

„Можемо очекивати да ће бити проблем за клиничаре због диференцирања дијагнозе, јер може изазвати температуре али и не, и може да личи на прехладу. Имаћемо велики број заражених, као у Британији и САД, где доминира у три-четрвртине броја новозаражених. У кратком периоду ћемо имати велики удар на болнице“, навео је епидемиолог.

За уторак је најављена седница Кризног штаба, а Тиодоровић, који је члан штаба, каже да је струка јединственог става да се морају применити рестриктивније мере и да ковид пропуснице трају 24 сата.

„Мораћемо се трудити да препоручујемо да сви који буду у затвореном простору али и на трговима, да и те особе користе маске јер ће бити у великој гужви, то је важна превентива. Ово је тренутак, пошто је мирнија ситуација, за вакцинацију, то је једини излаз“, наводи Тиодоровић.

Каже да смо током ове две године епидемије створили једну здравствену културу и да људи кад виде да имају проблем, оду да се тестирају.

Сумирајући 2021. годину, другу годину епидемије коронавируса, Тиодоровић каже да је трагично да смо изгубили труднице, много грађана, здравствене раднике, научнике, културне и уметничке раднике.

„То је страшан ударац. Позитивно је што смо у старачким домовима имали мирнију ситуацију него претходне године, а вакцинација је износила око 90 одсто. У кратком периоду смо направили три ковид болнице које су дале свој ефекат. Почели смо са вакцинацијом међу првима у свету, а да смо достигли 80 одсто током лета, била би много мирнија ситуација“, наводи Тиодоровић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI