Повратак 25.000 наших туриста са летовања из иностранства може утицати на повећање броја заражених током овог месеца, указује епидемиолог Бранислав Тиодоровић и додаје да и почетак школске године може донети одређене ризике када је заражавање у питању, с тим што је број оболелих директно везан за непоштовање мера.

Он је за данашњи „Блиц“ рекао да свако ко долази у Србију треба да буде свестан да са собом носи ризик због чега би, додао је, било добро да се нађе у некој врсти кућне изолације.

„Било да је у питању повратак са летовања или долазак из једног места у друго, сви би требало да имамо навику да пазимо како на себе, тако и на друге“, поручио је Тиодоровић и додао да је важно да студенти, који долазе са територија где је епидемиолошка ситуација лошија у односу на нашу земљу, поштују мере и буду на опрезу.

То се, додао је, не односи само на оне који долазе, већ на целокупно становништво јер је, наглашава, поштовање мера од изузетног значаја за сузбијање вируса.

Навео је да имамо примере да се на једном месту, базену или музичкој манифестацији, окупи велики број људи који не носе маске нити држе дистанцу због чега, додао је, можемо имати скок броја заражених.

„Људи су жељни забаве и опуштенијег понашања, посебно млади, али свако окупљање са собом носи ризик. Вирус је ту и тога морамо бити свесни у сваком тренутку“, рекао је Тиодоровић.

Навео је да други талас епидемије можемо очекивати крајем ове или чак почетком наредне године.

„Не очекујемо изненађења, ми ћемо га спремно дочекати у сваком смислу јер сада већ имамо одређено искуство које нам помаже у борби са вирусом“, додао је Тиодоровић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг