Епидемиолошка слика у нашој земљи је ванредна с обзиром на то да је забележен рекордан број новозаражених пацијената, казао је епидемиолог Бранислав Тиодоровић и истакао да је то био разлог зашто се залагао да се одложи полазак ђака у школе.

Он је рекао, гостујући на Танјуг телевизији, да је продужетак распуста или он лајн настава био предлог и педијатара, али да је ипак донета одлука да ђаци сутра крену у школу.

Према његовим речима у овом таласу констатован је повећан број заражене деце.

Навео је да је у ранијим таласима по амбуланти било заражено око 12 деце, а сада у већим градовима тај број достиже и 150.

Тиодоровић је рекао да су епидемиолози били сагласни са педијатрима да се одложи полазак у школе, али је објаснио да је преовладала одлука да се деца врате у школске клупе због чињенице да су „доста пропустили“ онлајн наставом, без обзира што је овај модел био добро организован.

„Најбољи начин васпитања и образовања је да деца иду у школу, а то се није могло обезбедити увек, те је за последицу имало то да су деца прилично изгубила у протекле две године“, казао је Тиодоровић.

Као још један разлог зашто је донета одлука о поласку у школу Тиодоровић је навео и да деца до 12. гдине по закону не смеју остајати сама код куће.

Казао је да је један од предлога био и да послодавци одобре рад од куће за једног од родитеља.

Поручио је да би 7 до 10 дана одлагања поласка у школе, било значајно за смањење првог удара, јер су деца главни преносиоци како короне, тако и грипа.

Упозорио је да се тек очекује ширење грипа, који је већ присутан на нашим просторима, те подсетио да је овај вирус најактивнији у фебруару.

Одлука да се крене у школу није погрешна, јер је донета у корист ученика, казао је Тиодоровић, али и истакао да је отежавајућа околност у тренутној ситуацији и велики број заражених просветних радника.

ТопПрес/  Извор: Танјуг