Трећи талас короне увелико је у току и ако се не будемо уразумили и поштовали противепидемијске мере, за две недеље имаћемо више од 500 оболелих дневно, а кад пређемо тај број, могуће је да ћемо одлучити да више не буде наставе у школама и на факултетима, већ ће настава бити искључиво онлајн, од куће.

*Претходних дана смо се опасно приближавали бројки од 200 оболелих за дан.

– Ова недеља биће велики тест, уверићемо се да ли је и онај део народа који не поштује баш много мере схватио да је озбиљно и да ли сви наши апели имају неког успеха или смо осуђени на потпуни неуспех. За мене је пријатно изненађење што се у Нишу претходна два-три дана, као и у неким другим градовима, угоститељи придржавају радног времена до 23 сата. Ако и у Београду буде кренуло како ваља, онда нећемо прећи 100-150 нових позитивних дневно. Међутим, уколико у Београду не буде схваћено колико је ситуација озбиљна, као и у Новом Пазару, који је укинуо па поново вратио ванредну ситуацију под притиском с врха, имаћемо најмање 300-400 нових случајева дневно врло брзо.

*А шта ће бити са школама и факултетима?

– Школе и факултети се засад држе. Али ако пређемо 500 заражених за дан, што је реално очекивати да ће се десити у наредне две недеље, ако се народ не уозбиљи, настава више неће бити у школама и на факултетима, већ искључиво онлајн.

*Па која нам је стратегија да не дођемо до 500 случајева?

– Једини излаз је да направимо добар увид у сваку локалну заједницу. Не можемо у целој држави ићи с још јачим пооштравањем мера ако се разбуктавање дешава у највећи градовима и неким срединама које неће да схвате колико је ситуација озбиљна.

*Које су то мере?

– Затварање угоститељских објеката и смањивање окупљања са 30 особа! на пет. Они градови и вароши који се труде не треба да буду кажњавани. Географском дистрибуцијом броја позитивних видеће се где је жариште, па ако буде требало, и поједини делови града биће затворени или део града неће у потпуности функционисати. Не треба уводити полицијски час, већ потпуно затворити кафиће, ресторане, а продавнице, снабдевање храном, пумпе и апотеке треба оставити да раде. Затворићемо и биоскопе, позоришта, неће бити дозвољене никакве манифестације, ни културне ни музичке. Зашто бисмо у Пироту ишта затварали кад тај град за три месеца има укупно осам случајева. Не морају сви да плаћају цех због неодговорног понашања неких.

*Значи ли то да ћемо убрзано пунити болнице?

– Добра ствар овог тренутка је што је, и пред повећања броја позитивних, хоспитализација још на ниском нивоу. А то значи да су позитивни с благим симптомима или чак и асимптоматски случајеви. И ту ситуацију треба искористити да се здравствени систем припреми и да све мере иду ка томе да смањимо ризике у преношењу вируса с младих на старију популацију. Огромна већина ноовозаражених је старости између 20 и 40 година. Пажња је зато на студентима, средњошколцима, младима. Али морамо да гледамо и на велике колективе.

*Па како да спречимо то преношење?

– Сви који су позитивни, а нису за болницу иду у кућну изолацију 14 дана. А онда да обезбедимо повећани обим тестирања, да идемо и на оне који су контакти инфицираних.

*Проценат позитивности је већ 3,5 одсто, колико је позитивних у односу на број тестираних.

– И позитивност ће још да расте ако се одмах не уозбиљимо. И зато је изузетно важна ова недеља, да видимо да ли смо успели да убедимо све оне који су потенцијални извор вируса да се понашају одговорно према себи и околини.

*Дакле, да очекујемо нови јул?

– Надам се да неће бити као у јулу. Да нам се то не би десило, константно скрећемо пажњу становништву да се понаша одговорно. Увек је боље схватити озбиљност ситуације него користити казне и прекршајне пријаве.

*А до када ће трајати овај трећи талас?

– Сигурно ће трајати све до нове године. Октобар ће да прође врло брзо, а тиме пролази и михољско лето, кад је више људи било на отвореном. А онда долазе новембар и децембар, хладни и влажни, људи ће боравити у затвореном. И нормално је да ће бити много већи ризик за преношење.

*Па до нове године ћемо доћи до 1.000 заражених дневно?

– Уз поштовање свих мера, можемо да се изборимо. Заиста се надам да ће сви бити свесни да се морамо понашати одговорно и да нећемо прећи ту страшну бројку.

*И поред свега тога, треба да славимо крсне славе?

– Обавезно да се славе славе, с тим да сваки домаћин процени који су то услови под којима ће безбедно славити. А то значи не више од 30 људи, али и да се има простор за то, да буде барем 1,5 м између сваког. Тамјан је добро да користе, али тамјан није тај који ће сигурно дезинфиковати просторију. И храна треба да буде припремљена уз поштовање дезинфекције. Српски обичај је да се слави у кући. А то модерно прослављање по кафанама, то није српски обичај. И подразумева се – без грљења и љубљења.

ТопПрес/ Извор: Курир