Сеоске ласте, симбол села и украс штала, домаћинству где су свиле макар једно гнездо могу донети вредне награде. Друштво за заштиту и проучавање птица Србије организује такмичење „Домаћинство које су ласте изабрале“. Домаћинство са највише активних гнезда сеоских ласта биће награђено победничким признањем и тоном кукуруза, а сва остала домаћинства која су учествовала у такмичењу добијају шансу у извлачењу „Срећно гнездо“ у којем могу освојити ваучер за куповину садница воћа. Пријаве су отворене до 12. јуна 2022. године.

„Циљ такмичења је да се укаже на важност традиционалног сточарства које је кључно за опстанак сеоских ласта. Штале са таваницом од дрвених дасака и греда, отвореним прозорима и вратима, у којима домаћини не запрашују муве и друге инсекте, стварају добре услове за гнежђење сеоских ласта. Да је ово својеврстан кључ за успех и на такмичењу говори чињеница да су сва претходна победничка домаћинства поседовала баш овакве штале које су прави рај за ласте“, рекла је Наташа Јанчић, координаторка такмичења из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Пријаве на такмичење се врше путем онлајн формулара или позивом на бројеве телефона 021/304-49-25 и 011/400-25-61. Пријава путем телефона су могуће радним даном у периоду од 09:00 до 17:00 часова. Пријаве су отворене до 12. јуна 2022. До краја дана. Коначни резултати такмичења биће објављени до 19. јуна 2022. на страници www.pticesrbije.rs и у средствима јавног информисања.

Сеоска ласте је врста која је свој живот везала уз човека и лако је препознатљива по свом дугом, рачвастом репу. Тај реп, најчешће ћете видети наспрам неба, у ваздуху, док ласте изводе стрмоглаве акробације, уз стално, весело ћеретање. Када је видите како стоји, што готово никада није на земљи, приметићете леп плавкасти сјај црног пеја на горњој страни њеног лаког тела. Чело и грло су јој кестенасто-мрки, а доња страна тела је беличаста.

Оно што можда највише усхићује људе у вези са ластама, јесу њихове генздилишне навике. Чрвсто гнездо, облика четвртине лопте, залепљено на вертикални зид, праве од блата и своје пљувачке готово увек у унутрашњости помоћних објектима домаћинстава. Читаву зиму човек гледа у празно гнездо, све док се у пролеће пар ласта не врати са својих далеких афричких зимовалишта, прелазећи хиљаде километара. У пролеће из гнезда вире 4 до 6 жутокљунаца који пиштећи чекају родитеље, веште инсектоловце.

Линк до правила такмичења: https://pticesrbije.rs/takmicenje-domacinstvo-koje-su-laste-izabrale-2022-nagrada-tona-kukuruza/
Линк до пријавног формулара: https://forms.gle/P7aUNMPANd5ABVi18

ТопПрес/ Извор: РТВ