foto-gzsfoto-gzs

Дуг који грађани и привреда у Србији имају према топланама “тежак” је око 21 милијарду динара.

Од наплате потраживања зависи ремонт постројења, али и набавка енергената за предстојећу сезону. Једно од решења је и репрограм дуга, изјавио је Милован Лечић, директор Удружења топлана Србије.

,,Генерално већи део топлане размишља о репрограму дуга и да овај начин наплате уведе у праксу. Процењује се да је ово најбржи начин како би се дошло до новца који је неопходан за почетак радова”, казао је Лечић.

Он каже да у овом тренутку топланама потребно шест милијарди динара да би се почело са ремонтним радовима, како би се припремили за 30. септембар и сезону дочекали спремни.

,,Енергенти су у овом тренутку на неком минимуму и потребно је обезбедити довољне количине мазута и угља како би топлане имале довољно за једну четвртину грејне сезоне. Уколико кроз ову наплату потраживања од грађана се дође до новца, онда неће бити потребе за коришћењем кредита”, додао је Лечић.

Директор Удружена топлане Србије ипак каже да је репрограм дуга ,,мач са две оштрице”. Грађанима се даје могућност да на одложено плаћају оно што су потрошили у предходној години, али и да им тек долази потражња наплате за 15. октобар, без обзира да ли плаћају по квадратном метру или по потрошњи енергије.

Лечић је истакао да једна грејна сезона са свим облицима енергије и са ремонтним радовима кошта између 290 и 300 милиона евра.

,,Потребно је обезбедити 300 милиона евра како би обезбедили седам хиљада топлотних мегавата колико грађани и привреда и буџетске установе користе.Није то лако, поготову што данас имате један уређен систем по којима плаћате своју обавезу у предвиђеном року и морате је испуните, а ако не урадите онда долазите у позицију да размишљате како и на који начин даље”, казао је он и додао да топлане последњих 10 година никада нису имале успешније пословање, без обзира што је потраживање достигло висину од 21 милион, као и да то није дуг из предходне већ од ранијих година.

,,Влада Републике Србије и Министарство енергетике су предложили да се донесе медодологија о начину формирања цене која штити и корисника и даваоца услуга. Тамо је између осталог неколико ствари привређено у коме се каже да ако раст енергената иде изнад 5 посто, топлана има право да тражи захтев од оснивача за повећање цена за грејање, али ако пада цена енергената топлана мора да врши корекцију цене”, навео је Лечић и казао да су покушали да направе нешто што ће ићи у корист и грађанима и топлани, али да корисници услуга никада неће бити задовољни са ценом и сматрају да је висока.

ТопПрес/ Глас западне Србије