Топола – На сунчаним обронцима Опленца, у духовној престоници Србије, вино је вековима део културе, вере и обичаја. Од времена династије Карађорђевић, па све до данас, опленачки крај познат је по винима достојним краљевских столова Европе. Синоним је доброг грожђа, те је стога и назван престоницом српских чокота. Винарија ПИК Опленац почела је да исписује странице своје историје 1948. године када је основана у оквиру чувеног предузећа Навип. Својим капацитетима и квалитетом нашла се на самом врху Балкана. Настављајући традицију дугу више од 60 година, овде се производе вина карактеристичних цветних и воћних арома.

„Винарија и сам комбинат су пролазили кроз неколико неуспешних приватизација, подрум је био руиниран. Потом је 2014. године винарија приватизована и садашњи власник је у овај комплекс много уложио. Уследила је комплетна реконструкција подрума и свих сала, цела реконструкција старог подрума трајала је до прошле године.  Рестауиране су и цистерне за лагеровање вина које се налазе у зидовима, све је урађено  најсавременије а да се притом задржи изглед и функционалност старог подрума. Наша винарија је вишемилионског капацитета, спадамо у ред средње великих винарија.  Имамо јако добру и савремену опрему, са комплетним линијама за прераду грожђа“, рекао је за ТопПрес, Ђорђе Дамјановић технолог у винарији ПИК Опленац.

Ђорђе Дамјановић, технолог у винарији ПИК Опленац, фото: ТопПрес

Према његовим речима винарија успешно послује са више од 50  коопераната, док се један део годишње производње обезбеђује из  сопствене производње.

„За вино је основна сировина грожђе које мора бити доброг квалитета, да су приноси контролисани. Ми радимо контролу производње током целе године да би добили грожђе на завидном нивоу. Имамо више линија вина које се разликују у ценовном рангу.  Линија Трон – базна вина, потом линија белих вина – Вила, црвена вина линија – Монарх,  сва наша црвена вина одлежавају у храстовим бурићима. Црна селекција Монарх С то је селекција најбољих барика. Линија Константа то су бела и розе вина одлежала у храстовим бурићима где је одлежавање око шест месеци“, казао је Дамјановић и додао да се годишње преради око милион литара вина.

Винарија ПИК Опленац са традицијом дужом од 60 година, фото: ТопПрес

Са инвестицијама и радовима у овој винарији се наставља и у 2021. години. Савремени објекти који се граде употпуниће туристичку понуду не само ове винарије већ читаве Тополе.

„Градимо објекат који ће имати хотелски простор и проширење производног погона, то ће све бити у једном објекту, тако да када гости овде дођу имаће комплетан ужитак. За сада посетиоци могу поред обиласка да уживају у разним уметничким збиркама, прелепом ентеријеру, могу пробати вина уз закуску. Такође имамо могућност организовања семинара, свечаности. За неколико година уз све радове које изводимо ово ће бити једна од винарија које вреди видети“, истиче технолог Ђорђе Дамјановић.

Приликом посете винарији ПИК Опленац, уз дегустацију вина, можете се препустити уживању у аутентичној атмосфери која одише спојем уметности и модерног дизајна.

ТопПрес

Спој традиције и модерног у винарији ПИК Опленац, фото: ТопПрес