Број банака је смањен за трећину, а дигитализација затвара шалтере.

Просечна плата у банкама у октобру прошле године износила је 125.117 динара, према последњим статистичким подацима. Запослени у банкама су увек имали „добре“ плате, међутим чињеница је да се све мање њих може похвалити оваквим зарадама.

Број запослених у овим финансијским институцијама је у константном је паду. У последњих десет година у банкама је мање за око 6.000 радника. Тачније, на нивоу банкарског сектора, како показују подаци Народне банке Србије (НБС) број запослених од 2012. смањио се са 28.394 на 22.550 колико их је било у децембру 2021. и на 22.154 у новембру 2022.

Мање је и филијала за око 840. Поређења ради, у децембру 2012. било их је 2.243, а на крају новембра 1.402. Главни разлози за смањење броја запослених су мањи број банака, односно укрупњавање овог сектора које је било врло интензивно последњих година, али и дигитализација.

Тренутно у Србији послује 21 банка, а пре десетак година радиле су 32 што значи да је њихов број смањен за 11 или безмало за трећину. Из НБС-а наводе да је промена броја пословница, као и броја запослених, у одређеној мери последица промена броја банака, односно процеса консолидације.

Банке предњаче у дигитализацији тако да за велики број трансакција одлазак у банку уопште више није потребан. Према подацима Удружења банака у трећем кварталу прошле године 40.000 уговора између банака и клијената закључено је на даљину, што је 24 одсто више него годину дана раније. Број корисника мобилног банкарства порастао је на 3,3 милиона, што је такође увећање од 24 процента. У струковном удружењу очекују повећање коришћења дигиталних услуга, јер су клијенти све више технолошки образовани и спремни да се упусте у дигитално банкарство.

У НБС кажу да канали комуникације с корисницима и начин пружања услуга зависе од пословних политика банака, при чему развој дигиталног и електронског банкарства представља само допуну традиционалних видова комуникације и постојећих услуга у банкама.

„Као и до сада, највећи број банка (али не и оне које свој пословни модел заснивају на дигиталном банкарству од оснивања) и даље ће имати експозитуре у којима је могуће обавити исплате и уплате, али и мултифункционалне уређаје с којих је могуће подизати односно уплаћивати новац у динарима, а неретко и у еврима. Укрупњавање банака није смањило квалитет финансијских услуга које оне пружају грађанима и привреди, већ је, напротив, допринело већој ефикасности и унапређењу квалитета, а самим тим и очувању стабилности финансијског система“, наводе из НБС-а.

ТопПрес/ Извор: Б92