Све опште болнице у Србији у наредних неколико дана полако ће изаћи из ковид система, најавио је данас за Танјуг државни секретар у Министарству здравља Предраг Саздановић и навео да је и даље висок проценат заражавања – између 12 и 15 одсто дневно, али да је за омикрон сој мали број хоспитализованих.

Он је рекао да су ковид капацитети српског здравственог система сада сконцентрисани на раније дефинисане ковид болнице у Батајници, Новом Саду и Крушевцу.

„Тренутно су њихови капацитети заузети између 15 и 18 одсто, а јако добра вест је да све друге установе као што су универзитетски клинички центри у Крагујевцу и Нишу, полако излазе из ковида. Њихови капацитети су заузети од шест до осам одсто“, рекао је Саздановић.

Он је навео да је тренутно у болницама широм Србије хоспитализовано око 700 пацијената, од којих је око 40 на интензивној нези.

Саздановић је истакао да све опште болнице које су се бавиле ковидом, сада имају мањи број заражених – од два до три одсто.

„Закључак је да је овај талас дефинитивно прошао и потпуно смо спремни за неки нови евентуални талас новог соја ковида 19“, поручио је Саздановић.

Како је додао, у наредних неколико дана се очекује да све опште болнице полако изађу из ковида, како би могле да се посвете лечењу нон-ковид пацијената, пре свега онколошких.

„Наша следећа амбиција је да се фокусирамо на наш уобичајени посао, а пацијенти са хроничним незаразним болестима попут срчаних, пулмолошких пацијената, поново ће наћи своја места у нашим амбулантама“, нагласио је Саздановић.

На питање да ли је вирус грипа сада доминантнији, Саздановић одговара да су лекари и код ђачке и студентске популације, пред крај омикрона били суочени са двоструком врстом инфективних агенаса – са једне стране омикрон, а са друге преклапање са неколико врста грипа.

„То су заправо сојеви који у претходне две године нису имали могућности да се развију. Имали смо озбиљну епидемиолошку заштиту због маски, тако да ти вируси нису били доминантни, а како су мере попустиле и како маске нису више обавезне, дошло је до ширења тих вируса“, рекао је Саздановић и додао да је све то очекивано.

Он је навео да се сада појављују ретки сојеви плућних обољења, са чиме се, каже, сада суочавају амбуланте.

Саздановић напомиње да се у овом тренутку не може знати да ли ће се појавити нови сој ковида, али, наглашава процену Светске здравствене организације да ће се нови сојеви који се буду појавили, бити мање инфективни, односно ствараће лакше клиничке слике.

„Српски здравствени систем је спреман за све сценарије“, закључио је он.

ТопПрес/  Извор: Танјуг